Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Margarita Dorkin, najstarija stanovnica Preka, proslavila 104. rođendan!

Proslava 100. rođendana događaj je za pamćenje! Za obitelj, prijatelje, susjede, sve ljude dobre volje i srca…

Svi oni danas su se ponovno okupili da bi proslavili ni manje ni više nego 104. rođendan Margarite Dorkin, “tete Rite”, najstarije stanovnice Preka.

U obiteljskom krugu slavilo se na svečanom ručku, a prije toga teta Rita i njezina velika obitelj Dorkin-Gregov bili su na misi u župnoj crkvi i na poziv don Borisa Pedića, uz pregršt dobrih želja, napravili malu milijenijsku fotografiju za uspomenu na taj po svemu i za sve poseban dan.

A teta Rita, skromna i tiha kakva već jest, nije bila od velikih riječi, ali je primijetila i u pola glasa pitala: “A ministranti? Zašto ministranti nisu na misi”, prepričava nam Evelin Dorkin-Gregov, koja se cijelo vrijeme nije odvajala od slavljenice.

Kada smo posljednji put razgovarali prije četiri godine, teta Rita je jednostavno i u nekoliko riječi sažela svoju životnu filozofiju: “Bog je uvijek bio velik i čuvao me!”.

Istina, jer život nije uvijek bio na njezinoj strani. Rasla je bez oca, koji je umro pet dana prije njezina rođenja, bez braće i sestara, rano je ostala i bez majke. U mladosti je, poput mnogih žena iz Preka, bila lavandijera, a najbolje godine provela je radeći kao kućna pomoćnica u jednoj zadarskoj liječničkoj obitelji. Spletom okolnosti, kad se početkom 90-ih vratila na rodni otok, život joj je odjednom dobio novi smisao i ispisao novo poglavlje u okrilju brojne obitelji Dorkin-Gregov s kojom je u rodu, ali u devetom ili desetom koljenu.

Iako 104-godišnjakinja, teta Rita nema većih zdravstvenih problema, lucidna je, još uvijek je dobro služi pamćenje,  sama priprema doručak, a bijelu kavu uvijek pije iz istog potića. Subotom sprema svoju sobu, a nedjeljom obavezno gleda prijenos mise na TV-u.  Ima dobar apetit i obavezno poslije ručka popije bevandu, ali ne preslabu! Vid je polako izdaje jer ima staračku mrenu, ali redovito prati večernji dnevnik na TV-u i  poslijepodne na radiju sluša vijesti i glazbu…

Margarita Dorkin rođena je u Austro-Ugarskoj, živjela je u Kraljevini Hrvata, Srba i Slovenaca, pa u Kraljevini Jugoslaviji, Italiji, NDH, SFRJ i Republici Hrvatskoj. Ukupno u sedam država, a zapravo nikad nije otišla dalje od rodnoga otoka i Zadra. Preživjela je bombardiranje Preka, kada su svi oko nje poginuli, a ona prošla tek s pokojom ogrebotinom. Preživjela je mnoge nepravde i poniženja, ali iz svega je uvijek, kaže, izlazila još jača. A nagrada za sve to je život koji živi posljednjih 30-ak godina.

Sretan rođendan, draga teta Rita!