Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Radovi pacijenata PB Ugljan na skupnoj izložbi u Zadru

Na temu „Prevencija samoubojstva“, a u povodu Svjetskog dana mentalnog zdravlja, u Edukativnoj dvorani Kneževe palače u Zadru danas je otvorena izložba na kojoj su radove predstavili i pacijenti Psihijatrijske bolnice Ugljan.

Izložbu je 14. put zaredom organizirala Opća bolnica Zadar – Odjel za psihijatriju u suradnji s Caritasom Zadarske nadbiskupije, Domom za odrasle osobe sv. Frane u Zadru, Domom za odrasle osobe u Zemuniku, Psihijatrijskom bolnicom Ugljan, Zavodom za javno zdravstvo Zadar i Domom za starije i nemoćne Zadar.

Autori izloženih rukotvorina, koje su nastale uz puno ljubavi, volje i strpljenja, pacijenti su i korisnici usluga zdravstvene i socijalne skrbi koji su ponosni na svoje sudjelovanje u ovoj već tradicionalnoj izložbi jer imaju priliku javnosti pokazati svoju kreativnost koja pridonosi njihovom samopouzdanju.

Glavni cilj kampanje obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja je smanjenje stope samoubojstava u cijelom svijetu. Da bi se to postiglo, potrebna je prevencija mentalnih bolesti, smanjenje stigme povezane s duševnim bolestima i poboljšan pristup skrbi o mentalnom zdravlju. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, činom samoubojstva svake godine umre više od 800.000 ljudi.

Izložbu je otvorio voditelj Volonterskog centra Josip Vidov, a radovi se mogu razgledati do 17. listopada.

Fotografije Narodni muzej Zadar