Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Danica Lučić iz Poljane proslavila 100. rođendan!

Dom za starije i nemoćne u Preku poznat je po toploj, prijateljskoj i obiteljskoj atmosferi.

Proslave rođendana, imendana, blagdana, mala slavlja u kojima podjednako uživaju i korisnici i osoblje nisu rijetkost. Ipak, velika rođendanska fešta poput današnje organizirala se prvi put. A povod je bio proslava 100. rođendana gospođe Danice Lučić iz Poljane, rođene Perić, koja je ujedno i jedna od prvih korisnica doma.

– Vedra, nasmijana, uvijek spremna na šalu… Kakva je bila prvoga dana kada je došla prije dest godina, takva je i danas. Naša draga teta Danica, kaže medicinska sestra Ivona Sikirić dok na svečarski stol donosi slavljeničke torte.

Ne jednu nego tri! Dvije su teti Danici donijela djeca, unuci i praunuci, a jednu je dobila od osoblja i domskih prijatelja.

-Ma mogli smo slaviti i bez svih ovih darova i kolača. Najvažnije je da su uz mene moja obitelj i prijatelji iz doma, komentirala je dobro raspoložena teta Danica.

Prepričavale su se razne zgode i nezgode koje su obilježile njezin ne baš uvijek lijep i lagan život. Sa 25 godina ostala je udovica s dvoje djece, sama ih je podizala i bila prisiljena raditi sve kako bi im osigurala pristojan život.

– Lakše mi je reći što sve nisam radila kako bismo preživjeli, a ne čime sam se zapravo bavila. Bila sam krojačica, ali radila sam sve kako bih prehranila i podigla djecu. Obrađivala sam i svoj i tuđe vrtove, čistila, spremala, prala, šivala… Ali u svemu sam ipak imala i sreće jer me zdravlje služilo, nikad nisam bila bolesna i voljela sam raditi, prisjeća se.

U svemu je uvijek, kaže, imala potporu kćeri Ljiljane i sina Slobodana, koji su joj podarili četvero unučadi i šestero praunuka. Redovito je posjećuju, a dok je bila u snazi, odlazila je i ona k njima u Zadar.

Iako je zdravlje još uvijek dobro služi, zbog bolova u nogama više ne napušta dom. Vrijeme krati čitanjem, rješava križaljke, gleda televiziju, a najviše voli kviz “Potjera” i emisiju “Potraga”.

-Teta Danica je blage naravi, uvijek je bila uključena u sva domska zbivanja, aktivna na kreativnim radionicama, voli čitati magazin “Gloria” i ima odličnu memoriju. Lucidna je, sjeća se svega, sitnica iz djetinjstva, škole, mladosti, pročitanih knjiga, pjesama koje i danas zna naizust izrecitirati. Ima malo povišen tlak, ali nikakvih drugih zdravstvenih problema, kaže medicinska sestra Ivona.

Rođendansko slavlje uveličala je i Udruga žena Luzor, a osim pjesme i dobrog raspoloženja, teti Danici su uime načelnika Općine Preko uručili buket cvijeća.