Dječji vrtić Ćok počinje s provedbom projekta medijske pismenosti

Dječji vrtić Ćok počinje s provedbom projekta medijske pismenosti

Uoči proslave 17. godišnjice osnutka, na adresu Dječjeg vrtića Ćok u Tkonu stigla je rođendanska čestitka Zaklade Hrvatska za djecu.

Za projekt “Ćoci i medijska pismenost”, koji je tkonski vrtić prijavio na javni natječaj, odobreno je sufinanciranje u traženom iznosu od 36.923 kune.

Projekt će, kako nam je rekla ravnateljica vrtića Ana Kuštera, trajati osam mjeseci, a svrha mu je osvješćivanje  javnosti o važnosti medijske pismenosti te osnaživanje djece i mladih vještinama medijske pismenosti.

-U sklopu projekta provodit će se edukacija roditelja o utjecaju medija na psihofizički razvoj i zdravlje djece. Kroz medijsko opismenjavanje roditelja, ukazivanje na važnost boravka u prirodi i nestrukturirane igre, izravno ćemo utjecati na djecu i njihovo odrastanje jer je to problem 21. stoljeća i od vitalne je važnosti edukacija roditelja. Roditelji će naučiti kako odabrati adekvatan sadržaj primjeren djetetovoj dobi, kako gledati medijski sadržaj s djecom, kako pravilno ograničiti pristup neadekvatnom internetskom sadržaju, kako pravilno olakšati pristup odgovarajućem internetskom sadržaju, o utjecaj animiranih filmova na djecu, o utjecaju nasilja u filmovima na djecu, pojašnjava ravnateljica Kuštera.

Djeca se, ističe, rađaju okružena medijima i od početka života svjedoče i u tom aspektu obiteljskog života te sudjeluju u njemu, u onoj mjeri i na način koji je zastupljen u obitelji. Obitelj je mjesto gdje se odlučuje s kojim će medijima dijete doći u doticaj i kakvu će važnost mediji i s njima povezane aktivnosti imati u djetetovu svakodnevnom životu. Kakav će kasnije djeca imati odnos s medijima i prema njima ovisi o njihovu ranom iskustvu u obitelji i s roditeljima kao prvim modelima. Stoga se sve veća pozornosti pridaje osnaživanju djece i razvoju medijske pismenosti unutar obitelji, kao prvog i najvažnijeg modela ponašanja.

Osim ovog velikog projekta, ravnateljica Ana Kuštera pohvalila se i uvođem cjelodnevnog boravka djece u DV Ćok od 7 do 17 sati koji započeo 1. listopada, što je, ocjenjuje, nastavak ulaganja u brigu o djeci na području Općine Tkon, a roditeljima se omogućuje da primjerenije usklade svoje radno vrijeme s boravkom djece u vrtiću.