U Sutomišćici obilježena 28. obljetnica Otočkog bataljuna

U Sutomišćici obilježena 28. obljetnica Otočkog bataljuna

U Sutomišćici je u subotu, 28. rujna svečano obilježena 28. obljetnica osnutka Otočkog bataljuna, mješovitog odreda mornaričkog pješaštva Ugljan – Dugi otok.

Program je otpočeo polaganjem vijenaca na grobove poginulih pripadnika postrojbe, Miljenka Zorića u Lukoranu i Dragana Špara u Sutomišćici, a nastavljen je prigodnim obraćanjima te prijateljskim nogometnim utakmicama djece otoka Ugljana i Dugog otoka te Otočkog bataljuna i Ministarstva branitelja.

„Sve zadaće koje su postavljene pred nas časno smo izvršili, od prvog odlaska na teren u Poličniku do završnih oslobodilačkih operacija kada je naša zadaća bila čuvanje južne granice. Danas se tih dana prisjećamo kroz Udrugu veterana Otočkog bataljuna koja je okupljena u Udruzi hrvatske ratne mornarice Zadar, a glavni cilj našega djelovanja jest promicanje Domovinskog rata i sjećanje na poginule prijatelje“, poručio je ratni zapovjednik Otočkog bataljuna Joško Pulja posebno zahvalivši Općini Preko koja već drugu godinu zaredom suorganizator svečanog obilježavanja obljetnice Otočkog bataljuna.

„Pripadnici Otočkog bataljuna hrabro su i bez razmišljanja ostavili svakodnevicu te uzeli oružje prisegnuvši na vjernost Domovini. Zato priču o njima trebamo s ponosom prenositi i mladim generacijama, a s posebnim se pijetetom prisjećati četvorice branitelja koji se iz Domovinskog rata nisu vratili svojim domovima – Miljenka Zorića, Dragana Špara, Denisa Špike i Danijela Grbina“, poručio je načelnik Općine Preko Jure Brižić.

Okupljene su pozdravili i brigadir Danijel Kotlar, izaslanik predsjednice Kolinde Grabar – Kitarović te župan Zadarske županije Božidar Longin, ujedno izaslanik predsjednika Vlade RH i Sabora, koji je se prisjetio zajedništva koje nas je krasilo tijekom Domovinskog rata.

„Mislim da je upravo to zajedništvo ono čemu nas je Domovinski rat jako dobro naučio. Zajedništvo i suradnja trebali bi biti temelj i svih mirnodopskih aktivnosti, jer jedino tako možemo uspjeti sačuvati ono što smo u ratu stvorili, ali i raditi dalje na održivom razvoju i, u konačnici, boljem i sretnijem životu naših građana“, ustvrdio je Longin.

Za trajanja svečanog obilježavanja 28. godišnjice osnutka Otočkog bataljuna na rivi u Sutomišćici mogao se razgledati vojni brod Hrvatske ratne mornarice.