Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Općine Preko i Devinska Nova Ves iz Slovačke potpisale povelju prijateljstva

Načelnici općina Preko i Devinska Nova Ves u Slovačkoj, Jure Brižić i Darius Krajčir, potpisali su danas u vijećnici Općine Preko povelju prijateljstva.

Kako je naglasio načelnik Brižić, nastavak je to suradnje koja je počela prije godinu dana posjetom predstavnika općinske uprave Devinske Nove Vesi i DVD-a preškim vatrogascima.

– Ovoga proljeća mi smo uzvratili posjet i već tada napravili okvir još dublje suradnje koja je danas “zapečačena” poveljom prijateljstva. Područja u kojima možemo surađivati i imati obostranu korist prije svega su turizam, kultura, sport i vatrogastvo, ali i zajednički komunalni projekti usmjereni prema fondovima Europske unije…. Općina Devinska Nova Ves, koja je sastavni dio Bratislave, veća je i proračunski bogatija od Općine Preko. Ima oko 20.000 stanovnika, razvijenu auto-industriju, ali u mnogim drugim stvarima slični smo i već na početku prijateljske suradnje pronašli smo zajedničke interese, kazao je prije potpisivanja sporazuma Jure Brižić te napomenuo da je Općini Preko ovo prva međunarodna suradnja na ovakvj razini.

Darius Krajčir, načelnik Općine Devinska Nova Ves, koji je inače hrvatskih korijena i odlično govori hrvatski jezik, nije krio zadovoljstvo potpisanim sporazumom iako njegova općinska uprava već godinama njeguje prijateljske odnose s Općinom sv. Ilija pokraj Varaždina, s Općinom Omišalj i drugim općinama na otoku Krku.

-Vi ste dio otoka Ugljana, a mi smo dio “otoka” Bratislave, glavnoga grada Slovačke. U Devinskoj Novoj Vesi živi najveća zajednica Hvata u Slovačkoj, svojedobno smo se čak i zvali Hrvatska Nova Ves. Ne samo moja obitelj, nego mnogi stanovnici Devinske Nove Vesi imaju hrvatske korijene.  Vaš otok i Preko dobro poznajem jer sam često boravio u Zadru i prije nego što sam se prvi put ukrcao u trajekt, znao sam puno o vama, o maloj općini koja ima velike uspješne projekte. Mi smo pet puta veći od vas, ali vaše je srce pet puta veće od našega! Nadam se i vjerujem da će povelja prijateljstva svima donijeti najbolje što si želimo, poručio je načelnik Krajčir.

Devinska Nova Ves nalazi se 15 kilometara sjeverozapadno od središta Bratislave, a već niz godina domaćin je Festivala hrvatske kulture.