Za novo dječje igralište u Ugljanu Općina Preko dobila 295.750 kuna

Za novo dječje igralište u Ugljanu Općina Preko dobila 295.750 kuna

Na natječaju LAG-a Mareta, tip operacije 2.1.1 Razvoj opće društvene infrastrukture u svrhu podizanja kvalitete života stanovnika s područja LAG-a, Općini Preko odobrena su dva projekta vrijedna ukupno 591.752 kune.

Riječ je o bespovratnim sredstvima za program Avantura Kids I namijenjenima gradnji i opremanju dječjeg igrališta u Ugljanu te projektu opremanja društvenog doma u Preku, u kojemu je smješteno Pučko otvoreno učilište Dom na žalu.

Vrijednost gradnje i opremanja dječjeg igrališta u Ugljanu iznosi 338.125 kuna, a na natječaju LAG-a Mareta odobreno je 295.752,50 kuna. Za projekt opremanja društvenog doma u Preku, čija je procijenjena vrijednost 338.000 kuna, odobreno je 296.000 kuna.

-Briga o potrebama djece i mladih jedan je od prioriteta Općine Preko! Kao što smo najavili nakon gradnje i uređenja dvaju igrališta u Preku i Poljani, nastavit ćemo s projektom Avantura Kids i zato samo za natječaj LAG-a Mareta prijavili igralište u Ugljanu koje će vrtić i škola koristiti za svoje odgojno-obrazovne aktivnosti, ali, naravno, igralište će biti otvoreno za drugu djecu i mlade Ugljana, uključujući turiste i posjetitelje, najavljuje općinski načelnik Jure Brižić.

Napominje da je pozitivnom ishodu na natječaju prethodila temeljita priprema koja je podrazumijevala i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. U zemljišnim knjigama proveden je postupak upisa Općine Preko kao vlasnika te je izrađen glavni projekt prema Pravilniku o jednostavnim i drugim građevinama i radovima koji je usklađen s prostorno-planskom dokumentacijom predmetnog područja. Projektom je planirano postavljanje igrala i antistres gumene podloge, postavljanje klupa i koševa za otpatke, gradnja staza i uređenje zelenih površina, a novo igralište uredit će se u dvorištu ispred škole i vrtića.

Projekt je usklađen sa Strateškim planom ukupnog razvoja Općine Preko za razdoblje 2015.-2020., Županijskom razvojnom strategijom Zadarske županije za razdoblje 2017.-2020. i Strategijom regionalnog razvoja RH za razdoblje 2017.-2020.

Prostorije društvenog doma u Preku opremit će se najsuvremenijom opremom potrebnom za kvalitetno održavanje raznih manifestacija, kulturnih, edukativnih, sportskih, turističkih i sl., a nabavit će se i konferencijski namještaj te audiovizualna i računalna oprema.