Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

U Školu za život na otoku Ugljanu krenuo 41 novi učenik

Točno u 8.15 sati školsko zvono označilo je početak nove obrazovne godine za 330 učenika u Osnovnoj školi Valentina Klarina u Preku i područnim odjelima Kukljica, Kali, Poljana/Sutomišćica, Lukoran i Ugljan.

Prvi put u klupe je sjeo 41 učenik, najviše u Preku – 11, Kalima – 9, Poljana/Sutomišćica imaju šestero prvaša, a po  pet učenika prvi je put sjelo u klupe u Kukljici, Lukoranu i Ugljanu.

-Lani smo imali 44 prvašića, dakle troje više nego ove godine, ali na temelju dosadašnjega iskustva mogu reći da će nam doći još djece, a i u ostalim je razredima tako. Za usporedbu, 2016. godine imali smo 34 prvašića, godinu poslije 37, a 2017. godine prvi je razred upisalo 38 učenika. Dobra je vijest da nakon dosta vremena u Lukoranu imamo kombinaciju, prvi i treći te drugi i četvrti razred, zbog čega smo morali u cijelosti renovirati novu učionicu, urediti staru, obnoviti zbornicu i obaviti još neke građevinske zahvate na krovu. Uređenje su financirali Zadarska županija i Općina Preko i za nekoliko dana trebali bi biti gotovi vanjski radovi, kaže ravnatelj škole Kristijan Smud.

Ističe da će se od ove školske godine nastava u matičnoj školi odvijati u jednoj smjeni jer su uređene i opremljene tri nove učionice, a novost je i da su se u Preku spojili treći i četvrti razred, učiteljica je otišla u Lukoran tako da nitko nije ostao bez posla. Za učenike s teškoćama u razvoju, u prvom, sedmom i osmom razredu, osigurana su tri asistenta, odnosno pomoćnika u nastavi.

Za učenike prvog razreda četvrtaši i učiteljice Lidija Lončar u Preku i Meri Telac u Lukoranu priredili su prigodni program dobrodošlice, prvi dan protekao je u upoznavanju, a već od sutra nastava će se odvijati po ustaljenom rasporedu.

U sklopu Kurikularne reforme, nova nastavna godina školama je donijela i mogućnost izbora kalendara. Škole u Zadarskoj županiji odabrale su kalendar koji uključuje jesenski odmor 30. i 31. listopada, s tim da nastava počinje 4. studenoga, a zimski odmor dijeli se u dva dijela – prvi dio počinje 23. prosinca i traje do 3. siječnja, a drugi dio zimskoga odmora traje od 24. do 28. veljače. Proljetni odmor počinje 9. travnja i završava 10. travnja, s tim da nastava počinje 14. travnja.

Tzv. Škola za život obuhvaća sve hrvatske škole, i to u 1. i 5. razredu osnovnih škola u svim predmetima, a u 7. razredima po novim kurikulumima predavat će se biologija, kemija i fizika.