Na Sajmu HOP-a u Zadru prvi put i dva nova OPG-a s Ugljana i Pašmana

Na Sajmu HOP-a u Zadru prvi put i dva nova OPG-a s Ugljana i Pašmana

Drugi sajam Hrvatskog otočnog proizvoda u Zadru održat će se od 23. do 25. kolovza u Ulici Šimuna Kožićića Benje, pokraj Crkve sv. Donata.

Svečano otvorenje bit će u petak, 23. kolovoza u 9 sati, a na sajmu će se predstaviti bogata ponuda otoka Zadarskoga arhipelaga te otoka Krka i Prvića, proizvodi i suveniri označeni oznakom HOP, prirodna kozmetika na bazi ljekovitog bilja i maslinovog ulja, likeri, marmelade, maslinovo ulje, rukotvorine pleteni pramcobrani za brodove te suveniri i nakit od prirodnog materijala.

Prvoga dana posebno će se predstaviti HOP s otoka Iža, OPG Maje Sučić održat će radionicu izrade suvenira od prirodnog konopa, Sara Pavičić iz Udruge Iž u srcu vodit će radionicu izrade iških škarpina, a radionicu lončarenja Narodni i Arheološki muzej. OPG Barić Denis i kuhar Renato Kraljev pripremat će iški specijalitet “Iški lopiž” u tradicionalnoj glinenoj iškoj posudi lopižu.

Na sajmu će se predstaviti i manifestacija Škraping kao nematerijalni nositelj oznake HOP i prvi put Turistička zajednica Općine Tkon, koja je ovogodišnji dobitnik oznake HOP za suvenir Kunjska kunjkara, koja predstavlja tradiciju nekadašnjeg načina ulova školjki kunjki po kojima je poznat Pašmanski kanal. Prvi put predstavit će se i novi nositelji oznake HOP – OPG Budislav Mađerić iz Pašmana s unikatnim suvenirima od maslinovog drveta i ekstradjevičanskim maslinovim uljem te OPG Snježana Strihić iz Ugljana s maslinovim uljem.

U popratnom programu nastupit će klapa s Iža.

Ove godine oznaku HOP u Zadarskoj županiji dobilo je 27 proizvođača, 12 s otoka Pašmana, pet s Ugljana, tri s Iža, tri s Dugog otoka i Paga i jedan s Rave, što pokazuje rast otočne proizvodnje na zadarskim otocima i uključivanje otočnog stanovništva u projekt HOP.

Organizator sajma je Udruga Poslovni Klaster Hrvatski otočni proizvod, a pokrovitelji Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, Zadarska županija, Grad Zadar, Turistička zajednica Grada Zadra, Arheološki Muzej Zadar i Narodni muzej Zadar.

Popis izlagača:

1. Opg Ivana Prah, Krk, otok Krk
2. Opg Mario Šmit, Prvić Šepurine, otok Prvić
3. Opg Senka Otavijević, Sutomišćica, otok Ugljan
4. Domaća radinost, Mate Rančić, Preko, otok Ugljan
5. Opg Snježana Strihić, Ugljan, otok Ugljan
6. Paška sirana d.d., Pag, otok Pag
7. Opg Denis Barić, Veli Iž, otok Iž
8. Opg Maja Sučić, Veli Iž, otok Iž
9. Udruga „Iž u srcu“, Veli Iž, otok Iž
10. Opg Filip Simičić, Rava, otok Rava
11. Domaća radinost Ivanka Milašinović, Ždrelac, otok Pašman
12. Opg Budislav Mađerić, Pašman, otok Pašman
13. Opg Vesna Zalović, Tkon, otok Pašman
14. Opg Ante Grdaš, Tkon, otok Pašman
15. Turistička zajednica Općine Tkon, Tkon, otok Pašman
16. Škraping, Tkon, otok Pašman
17. Domaća radinost Ivan Longin, Tkon, otok Pašman