Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Milena i Maja fotografijama dvostruko povezale Ugljan i Pašman!

Trideset i četiri fotografije, trideset i četiri pogleda na Dalmaciju, svoj zavičaj, otoke, prirodu koja nas okružuje…

To je, u najkraćim crtama, opis izloženih radova objedinjenih pod imenom “Dalmacija iz mog oka” Milene Mašina i Maje Dešpoja, autorica koje se fotografijom bave amaterski, ali joj pristupaju sa strašću profesionalaca i istinskih zaljubljenika.

Većina fotografija nastala je na Ugljanu, Pašmanu i u zadarskoj okolici, a prevladavaju motivi pejzaža, prirodnih ljepota, mora, brodova, dalmatinske tradicije i baštine… Riječju, kako ističu autorice, ”svaka fotografija ima svoju priču…” i dio je osobnog viđenja univerzalnih pojava i tema. A dio te priče sada je i zaokružena cjelina – prva zajednička izložba na kojoj su svoje radove odlučile pokazati otočanima, svojim sumještanima, obitelji, prijateljima, posjetiteljima te svim ljubiteljima fotografije. Izložba “Dalmacija iz mog oka” svojevrsna je nagrada i priznanje za Majin i Milenin trud i možda će biti motivacija i poticaj drugim samozatajnim otočnim umjetnicima da otkriju što ih inspirira i nadahnjuje.

– Ova izložba, osim što prikazuje ljepote Dalmacije, na kojima nam mnogi zavide, i predstavlja naše sumještanke i prijateljice u novome svjetlu, pokazala je još nešto: povezala je naša dva susjedna otoka – Ugljan i Pašman. Mi smo s Pašmanom odavno povezani malim, kratkim mostom, ali on je nekad jako, jako dug. A zahvaljujući Maji, koja je rođena Ugljanka, ali živi na Pašmanu, i Mileni, rođenoj Pašmanki sa stalnom adresom u Preku, tu udaljenost skratili smo na najmanju moguću mjeru. Na neki smo je način čak i izbrisali! Zahvaljujući ovim lijepim fotografijama Ugljan i Pašman sada su dvostruko povezani. I zato uime svih otočana želim zahvaliti autoricama i nadam se da ćemo uskoro vidjeti nove radove, kazao je na otvaranju izložbe u POU Dom na žalu načelnik Općine Preko Jure Brižić.

Milena Mašina rođena je u Zadru, gdje se školovala i radila. Odlaskom u mirovinu slobodno vrijeme pronalazi u fotografiji, a najviše je privlače morski otočni motivi i priobalje. Živi u Preku, udana je, majka je dvoje djece i baka dvoje unučadi.

Maja Dešpoja rođena je u Zadru, gdje je živjela do 1988. godine, kada seli u Dobropoljanu na otok Pašman. Cijeli život voli fotografiju koja je ispunjava i čini zadovoljnom. Većinom fotografira na otocima Pašmanu, Ugljanu i primorskoj okolici. Udana je, majka je dvoje djece i baka troje unučadi. Obje su članice brojnih foto-grupa na društvenim mrežama te administratorice Facebook grupe ”Dalmacija u slici, pismi i besidi”, koju je osnovala Milena Mašina.

U popratnom programu otvaranja nastupila je Ženska klapa Zikva s otoka Pašmana. Izložba je prodajna, a radovi se mogu razgledati do 7. rujna.