“Portretišt Bažilije” dočarao pravi ljetni duh malih otočnih mjesta

“Portretišt Bažilije” dočarao pravi ljetni duh malih otočnih mjesta

Ono što je prošle godine započelo kao malo ozbiljnija igra, ispipavanje vlastitih mogućnosti, znanja i talenta, ovoga je ljeta preraslo u pravu glumačku radionicu koja je u petak navečer pred prepunom dvoranom POU Dom na žalu iznjedrila i pravu kazališnu predstavu “Portretišt Bažilije i kolo njega”.

Na daskama koje život znače briljirali su i mladi glumci amateri i njihova mentorica, ujedno i autorica teksta i redateljica Gabrijela Meštrović Maštruko, koja je iz svakoga izvukla ono nešto i ono najbolje što se krije u nutrini svakog pojedinca.

Dvadesetominutna satira “Portretišt Bažilije i kolo njega” govori o dobrom i mudrom slikaru i njegovu vjernom psiću. Bažilije nastoji održati mir i sklad, ali i zaraditi koji šolad na trgu maloga mjesta na malome otoku…

– Kako to obično biva u životu, oko Bažilija se vrzmaju razni likovi: domaći, turisti, glazbenik, balerine, policajci… Ljeto vrvi raznim događajima i situacijama, ugodnim i neugodnim, ali tu je naš Bažilije koji sve dovodi u red… Djeca su iznijela odlične karaktere, ljudske i životinjske (pas i mačka), i dočarala pravi malomišćanski duh koji je blizak svim otocima i malim mjestima uz more, naročito ljeti, kad se miješaju domaći i turisti, kazala nam je nakon premijere glumica zadarskoga Kazališta lutaka (i ugljanska nevista) Gabrijela Meštrović Maštruko.

Na radionici je bilo 19 polaznika, gotovo dvostruko više nego lani, djece iz Preka, Zadra, Zagreba, a još barem toliko nije se moglo upisati jer je broj bio ograničen i već su rezervirali mjesto za ljedeću godinu.

– Uistinu je vladao velik interes i to jako puno govori o Preku kao mjestu s velikim glumačkim talentima, s multitalentiranom djecom. I zato, kao što sam već lani rekla, Prečani, ne strahujte za najmlađe. Budite ponosni na njih i podržite njihovu kreativnost, ističe voditeljica radionice te na podršci i pomoći posebno zahvaljuje ravnateljici POU Dom na žalu Marini Marcelić, Luki Košti koji je osvijetlio i ozvučio predstavu te slastičarnici Čoko Roko koja je djecu nakon premijere počastila tortom.

Malu glumačku radionicu suorganizirali su Općina Preko, TZO Preko i POU Dom na žalu, a sudjelovali su: Franka Pavlović, Idora Banek, Jerko Hrabrov, Kiara Dunatov, Eva Markulin, Mia Sorić, Zlata Sorić, Dora Curiš, Neo Bandić, Mateo Košta, Niko Višić, Adrijan Mitrović, Filip Konfic, Petar Konfic, Nikola Konfic, Vesna Peranić, Petra Peranić, Mia Džaja i Una Urlić.

Kako su se na premijeri snašli mali glumci, pogledajte u FOTOGALERIJI