Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Blagdan Vele Gospe proslavljen u Velom i Malom Ižu

Blagdan Velike Gospe svečano je proslavljen na otoku Ižu, u obje župe – Velom i Malom Ižu, uz sudjelovanje velikog broja domaćih župljana i stranih gostiju.

Svečana misa, koju je predvodio župnik don Luka Šustić, u jutarnjim satim održana je u župnoj crkvi sv. Marije u Malom Ižu, a nakon toga uslijedila je procesija do stare crkve sv. Marije iz 9. stoljeća gdje je postavljen novoblagoslovljeni Gospin kip.

U popodnevnim satima održana je svečana glagoljaška misa u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla u Velom Ižu i potom slikovita procesija sa zlatom okićenim kipom Gospe od Ružarija uz obalu, koji su nosili mladi u starinskim iškim nošnjama, uz ferale, baklje, barjake, djecu s cvijećem u tradicijskim nošnjama te pjevanje Gospinih litanija po starom iškom napjevu i luncijanje zvona.

Na misi je izvedena i Schubertova “Ave Marija” uz domaću violinisticu Tenu Milinčić i australskog opernog pjevača podrijetlom iz Kali Branka Lovrinova. Obje župe oprostile su se od mladog župnika don Luke Šustića koji odlazi na novu pastoralnu dužnost. U Malom Ižu zahvalni govor održao je ing. Rajko Dumić, a u Velom Ižu đakon Livio Marijan.

Župnik don Luka Šustić srdačno se zahvalio svima i u propovijedi potakao sve da nasljeduju ljubav, vjeru i poniznost Majke Božje čiji najveći godinšnji blagdan slavimo na Veliku Gospu.

– Ona je znala izdići pogled i srce u nebeske visine i vidjeti jednu drugu, vječnu i sretniju stvarnost od ovozemaljske i zato je blagoslovljena u vijeke, istaknuo je don Luka.

Župljani su prikupili dobrovoljne priloge i darovali župnika umjetničkim slikama, maketom jedrenjaka i vrijednim ručnim satom što su mu uručili crkveni odbornici i predsjednici mjesnih odbora. Poslije mise i procesije u Velom Ižu, mnoštvo se okupilo na župnom dvoru, na oproštajnom slavlju uz bogato čašćenje koje su pripravili mještani u ozračju dalmatinske pjesme i veselog druženja.

U Malom Ižu su održane i sportske aktivnosti, igre i poznati maloiški “Alajo-vez” kada u zajedničkom kordonu brodova Maloižani doplove u porat u Veli Iž uz baklje, zastave i glazbu. Slavlje u Malom Ižu, uz ples i glazbu, trajalo je do ranih jutarnjih sati. Blagdan Velike Gospe okupio je i ove godine brojne Ižane koji žive na otoku i po svijetu, ali   i mnogobrojne turiste, osobito iz Italije, koji u kolovozu borave na ovom malom lijepom otoku usred zadarskoga arhipelaga.

Livio Marijan

Fotografije Ana Sutlović, Martina Pekić, Silvio Panović