Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

“Nerazrijeđeni” svijet žarkih boja Mirte Boban u Domu na žalu

Nakon Zadra, Ljubljane, New Yorka, Lavova…. mlada zadarska slikarica Mirta Boban gostuje u galeriji Dom na žalu u Preku.

Na izložbi naslovljenoj “Nerazrijeđena” predstavlja se slikama u tehnici akrila na platnu, grafikama, radovima od vune, instalacijama, nakitom, a za ova recentna ostvarenja, prema vlastitim riječima, inspirirala ju je renesansa, razdoblje u kojemu se smatralo da kreativnost proizlazi jedino iz talenta koji se rodio u osobi, u određenom pojedincu.

– Ljudi su mislili da kreativnost nije dostupna svima. Ta ideja širila se do našega doba, neki još uvijek vjeruju u to da je kreativnost nešto neuhvatljivo. A danas ima toliko kreativnosti i slobode izražaja i meni je neshvatljivo da još uvijek prevladava takvo mišljenje. Samo s jednog poteza moje slike možete vidjeti da su one daleko od renesanse, moj stil je više naiva, s debelim nanosima boje, sa žarkim bojama. Na svojim slikama izražavam sebe i nije mi potrebna ta renesansna ideja. Ovo su fragmenti mene koje javno izlažem, kazala je autorica na otvaranju izložbe u četvrtak navečer u Domu na žalu.

Mirta Boban rođena je u Zadru 1992. godine, magistrirala je slikarstvo na Arthouse u Ljubljani, imala je više skupnih i nekoliko samostalnih izložaba u Hrvatskoj, Ukrajini, SAD-u i Sloveniji. Sudjeluje u likovnim kolonijama i radionicama i članica je Udruge likovnih umjetnika Zadar.

U programu otvaranja nastupio je gitaristički duo RubiRoja – Martina i Matea Škvorčević.

Izložba “Nerazrijeđena” je prodajna, a može se razgledati do 16. kolovoza.