U akciji „Sigurna plovidba 2019.“ na zadarskom području obavljeno 77 nadzora

U akciji „Sigurna plovidba 2019.“ na zadarskom području obavljeno 77 nadzora

U jučerašnjoj akciji koordiniranoga pojačanog nadzora „Sigurna plovidba 2019.“ u osam lučkih kapetanija obavljeno je 398 pregleda različitih kategorija plovila i utvrđena 142 prekršaja s naplaćenih 260.219 kuna kazni.

U akciji na zadarskom području, koja se provodila u Pašmanskom kanalu, obavljeno je najviše nadzora – 77, a naplaćeno je 32.700 kuna kazni.

Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture priopćeno je da u tijeku sezone hrvatskim morem u prosjeku plovi oko 170.000 charter plovila, 30.000 sportskih i rekreativnih plovila, a jadranske luke bilježe više od 750.000 uplovljavanja i isplovljavanja (povećanje od 10 posto na godišnjoj razini).

Djelatnici kapetanija i ispostava u ovogodišnjoj koordiniranoj akciji prvenstveno su djelovali s ciljem da kod sudionika u prometu postignu određene pozitivne pomake, u tri bitne točke: edukativno, u smislu razvoja kulture sigurnosti plovidbe u Republici Hrvatskoj; preventivno, kako bi se brojnost pomorskih nesreća i nezgoda svela na što je manji mogući broj, čime bi se postigli pozitivni učinci u ostvarenju prioritetnog cilja, zaštite ljudskih života, morskog okoliša i imovine na moru; represivno, u slučajevima grubih ili opetovanih kršenja propisa, kada se bez iznimke izriču Zakonom propisane kazne prema prekršiteljima.

Kao najčešći, te ujedno i najopasniji prekršaj na moru, ističe se glisiranje unutar 300 metara od obale, odnosno, prekoračenje najviše dopuštene brzine plovidbe, što je iznimno opasno za kupače ali i sve ostale sudionike u pomorskom prometu.

Uz glisiranje blizu obale kao drugi najčešći prekršaj evidentirana je nepotpuna dokumentacija vlasnika plovila, dok se još uvijek u manjem broju bilježe prekršaji i propusti u vidu prekrcanosti plovila, manjkavosti brodske opreme ili nepoznavanje osnovnih propisa i normi u plovidbi morem.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture upućuje nekoliko ključnih poruka prema svim sudionicima u pomorskom prometu kako bi zaštitili vlastite, ali i živote ostalih sudionika u pomorskom prometu:

  • prije isplovljavanja i tijekom plovidbe nužno je pratiti redovita i izvanredna vremenska izviješća;
  • u slučaju nezgode na moru kontaktirati besplatan broj 195, hitne službe traganja i spašavanja na moru MRCC Rijeka;
  • ne upravljati plovilom pod utjecajem alkohola i drugih opijata,
  • ne udaljavati se plovilom od obale više nego li je konkretnom plovilu dopušteno,
  • ne prekrcavati plovilo iznad utvrđenog ograničenja po najvećem broju putnika,
  • prije isplovljenja provjerite stanje plovila i opreme, te potrebnu količinu goriva,
  • svi podaci bitni za sigurnu plovidbu i boravak na moru dostupni su 24 sata na dan, putem mobilne nIS aplikacije,
  • nužno je poštivati uvjete na moru te paziti na osobnu sigurnost i sigurnost ostalih sudionika u plovidbi morem.