Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

U Velom Ižu održana dječja kreativna radionica na temu glagoljice

U ponedjeljak, 29. srpnja u Domu kulture u Velom Ižu održana je dječja kreativna radionica na temu glagoljice.

Radionica, koju su suorganizirali Narodni muzej Zadar i Tekstilno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, održava se već treću godinu zaredom pod nazivom “U muzej dojdi i lipo se projdi”, čime se nastavlja edukativna aktivnost približavanja baštine otoka Iža djeci u sprezi muzejske i sveučilišne suradnje. Radionicu su osmislile i vodile dr. sc. Ana Sutlović i prof. Natali Čop.

Uz puno veselja i dječje razigranosti, u okruženju izložbe na kojoj su izloženi kameni, rukopisni i tiskani glagoljski spomenici otoka Iža te mnoštvo fotografija, sudionci su se upoznali s osnovama glagoljice te su bojali i oslikavali tekstil u motivu glagoljskog pisma.

Kao uspomenu na ovogodišnju radionicu, djeca su sa sobom ponijela oslikanu torbu s glagoljskim natpisom “Iž” te su dobila upute za učenje pisanja i čitanja glagoljske azbuke. Također, uoči blagdana Velike Gospe, djeca će imati prigodu naučiti i ponešto starohrvatskoga crkvenog glagoljaškog pjevanja koje se očuvalo i ovoj drevnoj glagoljaškoj župi u kojoj je djelovalo više od 140 svećenika glagoljaša. U ljetnim mjesecima na otoku borave brojna djeca podrijetlom s Iža koja na ovakvim radionicama upoznaju bogatu kulturno-povijesnu baštinu svoga otoka.

Radionica se održala u sklopu izložbe “1000 godišć glagoljice na Ižu”, koja je otvorena na veloišku feštu Petrovu 29. lipnja 2019. u povodu otkrića kamenog praga s glagoljskim natpisom početkom godine. Autor izložbe je Veloižanin đakon i etnolog Livio Marijan u suradnji s Narodnim muzejem Zadar, Nacionalnom sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu i Arhivom Zadarske nadbiskupije.

Natali Čop

Fotografije Ana Sutlović