Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Projekt Digitalni građanin: Narodna knjižnica Kali dobila 3D printer

Narodna knjižnica Kali početkom ove godine uključila se u projekt Digitalni građanin.

Riječ je o projektu Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) u kojemu je 170 knjižnica u regiji opremljeno edukacijskom tehnologijom (micro:bitovi, dodaci za micro:bit) s ciljem transformacije knjižnica u digitalne, inovacijske i obrazovne centre lokalnih zajednica.

Nakon edukacije knjižničara uključenih u projekt, Institut za razvoj i inovativnost mladih otvorio je natječaj za donaciju 3D printera, a da bi knjižnica mogla uopće konkurirati ovoj vrijednoj nagradi, bilo je potrebno održati radionice o korištenju micro:bita.

U dosadašnjim radionicama koje je provodila knjižničarka Narodne knjižnice Kali sudjelovao je velik broj djece koja su s oduševljenjem prihvatila nove tehnologije. Nakon provedenih radionica, knjižničari koji su sudjelovali na edukaciji i koji su održali radionice trebali su napraviti izvještaj o provedenim aktivnostima koji uključuje i motivacijsko pismo koje je bilo ključno prilikom vrednovanja za donaciju 3D printera.

Upravo je Narodna knjižnica Kali jedna od 20 knjižnica u regiji (Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina) koja je zadovoljila sve potrebne kriterije i osvojila 3D printer.

Nakon što knjižničari završe edukaciju, oprema će biti dostupna za korištenje zainteresiranim građanima, a projekt se nastavlja s novim ciklusom edukacija.

Inače, u tijeku je ljetni program knjižnice u sklopu kojega se odvijaju međugeneracijska druženja, inovativnost, kreativnost, zabava i razonoda.

– Osnovni je cilj pridonijeti kvaliteti života na otoku, a knjižnica je mjesto koje itekako pridonosi kvaliteti okupljanja, prenošenja znanja i poticanja na iskazivanje kreativnosti.  Ljetni program knjižnice trajat će do 9.rujna, sve radionice i aktivnosti su besplatne, a potrebni materijali osigurani, kaže ravnateljica Tomislava Radović te najavljuje da će 26. kolovoza u knjižnici biti promocija knjige „Promatrači u zrcalu“ Josipe Pavičić Berardini.

Podsjeća i da je od 28. lipnja otvorena knjižnica na plaži, a police su uvijek ispunjene ljetnom literaturom, većinom krimićima i ljubićima te knjigama za djecu.

Ljetno radno vrijeme Narodne knjižnice Kali za korisnike: od ponedjeljaka do petka od 8.30 do 15 sati, a subotom od 8.30 do 12 sati.