Haaški komorni orkestar održao ljetni glazbeni tjedan na Ižu

Haaški komorni orkestar održao ljetni glazbeni tjedan na Ižu

Komorni orkestar iz Den Haaga, na poziv Udruge Maslinova gora iz Velog Iža, koju vodi Karin Lipps, upriličio je ljetni glazbeni tjedan na otoku Ižu, u sklopu kojega su održani koncerti u Velom Ižu i na otoku Ravi.

Svirajući barokna i druga djela velikih europskih majstora Schiberta, Mozarta, Brahmsa, ali i hrvatskih skladatelja Miletića, Dešpalja i Berse, u večernjim satima na otvorenim prostorima uz obalu, od kojih je jedan bio i na terasi veloiškog Doma kulture (Čitaonice) pružili su mještanima i brojnim gostima uistinu neponovljiv događaj u kojem su se spajala vrhunska djela europske klasične glazbe, slikovit prizor ljepote predvečerja uz more ali i pisane riječi domaćeg iškog čakavskog govora. Naime, uz glazbu, koncerti su obogaćeni poezijom domaćih čakavskih pjesnika Ante Trninića i Zvonimira Sutlovića u interpretaciji glumca Mirka Šatalića i Damjana Sutlovića kao i samih pjesnika.

Jedan je koncert održan na rivi u Veloj Ravi, a završni u Župnoj crkvi sv. Petra i Pavla u Velom Ižu. Svi su koncerti imali brojnu publiku i pružili jedinstveni glazbeni događaj. Uz članove komornog ansambla iz Den Haaga, nastupile su i dvije otočne violinistice – Tena Milinčić iz Velog Iža, studentica prve godine Glazbene akademije u Splitu, i Kajla Ibero s Filipina.

Koncerte su organizirali Kulturno-umjetničko društvo Sloga Veli Iž, Udruga Maslinova gora i Župni ured sv. Petra i Pavla Veli Iž.

Livio Tomislav Marijan