Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

„Večer na Lazaretu“ predstavila poeziju Aleksandra Ace Valčića

Izvorno posvećena uspomeni na Antu Tonija Valčića, nedavno preminuloga ošljačkog pjesnika, u subotu, 20. srpnja na Ošljaku je održana treća po redu „Večer na Lazaretu“ na kojoj se prvi put javnosti predstavio još jedan ošljački pjesnik – Aleksandar Aco Valčić.

Rođen je 1938 godine, živi u Americi, gdje je odradio svoj radni vijek, a poezijom koju još uvijek piše, vraća se iznova svome domu i rodnome Ošljaku. Proživljenu mladost te život na otoku i sve što je tada sa sobom nosio, okuse i boje, životne slike ljudi, rodbine i samog Ošljaka – pretočio je u poeziju, kako i sam kaže, na “domorođenom jeziku”, te u svojim tekstovima svjedoči o vremenu koje je davno iza nas.

O djelima Aleksandra Valčića govorio je prof. dr. Robert Bacalja, koji se u nekoliko rečenica osvrnuo na poeziju iz zbirke pjesama Aleksandra Valčića „Cviće muoga školja“. Tekstove je u tri ciklusa govorila dramska umjetnica Milena Dundov.

U programu “Večeri na Lazaretu” gostovala je i Dječja klapa Baliniera“, koja je samo dva dana prije u Parizu na 15. međunarodnom festivalu folklora, plesa i glazbe “Etoiles de Paris” osvojila prvo mjesto u kategoriji a capella juniori 1. Svoje stihove iz zbirke „Kamena zikva“govorio je i čakavski pjesnik Vojko Svorcina iz Čeprljande, a od ranije poznate pjesme „Koćeta“ i „Tovor“ još su jednom pobrale velike simpatije i pljesak.

Od prvog izdanja “Večeri na Lazaretu” nastupa i mlada ošljačka gitaristica Julija Ilijaš, koja je ovoga puta svirala „Etidu“ Fernanda Sora, a na kraju je gitarist Mihovil Valčić izveo skladbu H.V. Lobosa – „Preludij br.1 u E molu“.

Pokrovitelji „Večer na Lazaretu“ su Općina Preko i Turistička zajednica općine Preko.

M. Valčić