Izgradnja ribarskih luka u Kalima i Gaženici konkretan primjer pomoći ribarima

Izgradnja ribarskih luka u Kalima i Gaženici konkretan primjer pomoći ribarima

Znanstveno-stručnim skupom o ribarstvu nastavljen je trodnevni program Kualjskih ribarskih noći – Tunuara, koje i ove godine donose niz zanimljivih događanja s ciljem promocije ribe i ribarstva.

Na znanstveno-stručnom skupu u Općinskom domu u Kalima je, među ostalim, bilo riječi o realizaciji Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo 2014.-2020., ali i o pripremi za naredno programsko razdoblje 2021.-2027. U ime Ministarstva poljoprivrede skupu je nazočio pomoćnik ministra Ante Mišura, dok je izaslanstvo Zadarske županije predvodio župan Božidar Longin, u pratnji zamjenika Šime Mršića te pročelnika Daniela Segarića, Krešimira Laštre i Lovre Jurišića.

Župan Longin je u svom obraćanju naglasio da je Kali najribarskije mjesto u Hrvatskoj, a Zadarska županija predvodnik ribarstva i marikulture na Jadranu s preko 70% ukupne proizvodnje tuna i preko 80% proizvodnje bijele ribe.
„Iako brojke govore nama u prilog, uvijek trebamo gledati u budućnost pa smo s ciljem dodatnog poboljšanja uvjeta za naše ribare krenuli s gradnjom ribarske infrastrukture. Posebno sam ponosan da su u ožujku ove godine krenuli dugoočekivani radovi na modernizaciji ribarske luke Vela Lamjana u Kalima, a u tijeku je postupak javne nabave za izgradnju ribarske luke Gaženica. Po završetku radova obje će luke pružati daleko kvalitetniju uslugu ribarima, a sredstva za izgradnju smo osigurali iz europskih i nacionalnih fondova“, kazao je Longin najavljujući da je u tijeku izrada projektne dokumentacije za novu ribarsku i trajektnu luku u Biogradu.
„Na ovaj način bismo u narednih nekoliko godina, uz izgradnju nekoliko iskrcajnih mjesta, trebali imati riješenu kompletnu infrastrukturu za naš ribarski sektor. Time na konkretan način podržavamo daljnji razvoj ribarstva koje ima dugu tradiciju na području Zadarske županije. Posebno naglašavam da moramo voditi računa o kompromisu između gospodarskih aktivnosti te zaštite okoliša i našeg najvrjednijeg resursa – mora“, dodao je Longin.

Župan Longin je naveo da je Zadarska županija uključena u nekoliko europskih projekata vezanih za ribarstvo i marikulturu – DORY kojim se provodi pilot projekt prijenosa novozelandske tehnologije za uzgoj školjaka, PRIZEFISH čiji je cilj jačanje tržišnih vrijednosti prerađenih ribljih proizvoda te ADRISMARTFISH koji za cilj ima jačanje uloge priobalnog ribolova u Jadranskom moru. Zadarska županija aktivno pruža potporu i ribarskim LAG-ovima na svom području, čija je zadaća priprema strateških dokumenata vezanih za razvoj ribarstva, marikulture, preradu i marketing ribljih proizvoda.

Nazočne je pozdravio i načelnik Općine Kali Marko Kolega koji je podsjetio na tradiciju ribarstva u Kalima i istaknuo zadovoljstvo što će to mjesto za otprilike godinu dana dobiti novu, modernu ribarsku luku.

Pomoćnik ministrice poljoprivrede Ante Mišura naglasio je da su ribarstvo i marikultura među strateškim gospodarskim djelatnostima za Republiku Hrvatsku te iskazao zadovoljstvo što je tijekom posljednjih nekoliko godina napravljen značajan iskorak u komunikaciji s ribarima i uzgajivačima ribe.