Dom na žalu: Lutkarska radionica i predstava “Tonko i muore”

Dom na žalu: Lutkarska radionica i predstava “Tonko i muore”

Ove subote, 20. srpnja, POU Dom na žalu bit će u znaku lutkarstva.

U 10.30 sati, u dvorani na katu, održat će se likovno-lutkarska radionica za djecu “Živi grad”, na kojoj će se izrađivati lutke i scenografija od drvenih kocaka. Voditeljice radionice bit će Marta Banić i Iva Tadej, lutkarice Malog lutkarskog kazališta Let iz Zagreba i članice Udruge Kamene babe.

Broj sudionika je ograničen, a prijave se primaju na broju 098 936 2309.

U velikoj dvorani, u 20.30 sati, Malo lutkarsko kazalište Let izvest će lutkarsko-glazbenu predstavu “Tonko i muore” osmišljenu prema romanu Jože Horvata “Svjetionik”. Predstava je namijenjena djeci iznad četvrte godine!

Priča je to o dječaku Tonku koji živi okružen planinama te nikada nije bio na moru. Tek kada se popne na vrh planine vidi more, modro i daleko, koje budi njegovu maštu. Kada padne noć, granice koje mu postavlja stvarnost u snovima nestaju. Tonkov krevet pretvara se u brod i on postaje mali od mora i palube – pravi moreplovac. No, prilikom jedne morske nezgode koja se dogodi u snovima na Tonkovu licu ostaje neizbrisiv trag koji čak ni u stvarnosti ne prestaje postojati. Kako će se Tonko rješiti toga misterioznog otiska i tko će mu u tome pomoći, pokazat će predstava.

Uz dvije lutkarice, Martu Banić i Ivu Tadej, predstavu izvode i dvoje glazbenika – Marta Kolega i Zlatko Ratkajec,  koji uživo na sceni autorskim skladbama, pjevanjem i instrumentalnom improvizacijom prate animaciju lutaka koristeći frulu, kalimbu, tamburicu i gitaru.

U oblikovanju karaktera likova i mjesta radnje koje se nalazi negdje između mora i kopna srednjeg Jadrana, predstava pronalazi uporište na otoku Ugljanu – u mjestu Kali i kaljskoj kulturnoj baštini. Osim standardnoga književnoga govora, u predstavi se govori na otočnom dijalektu, a koriste se i elementi otočne glazbene baštine.

Lutke su izrađene uglavnom od drvenih morskih naplavina te su korišteni nađeni i reciklirani predmeti. Tipološki govoreći, radi se o kombinaciji stolnih i štapnih lutaka.