Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Dan nakon sjajnog koncerta u Lukoranu, Klapa Munita objavila novi spot

Nakon šte je u nedjelju, 14. srpnja održala još jedan uspješan koncert na lukoranskom glumu, Klapa Munita objavila je spot za novu uspješnicu – pjesmu “Vratit će se naša dica”, koju će izvesti u natjecateljskoj večeri festivala “Večeri dalmatinske pisme 2019.” u Kaštelima.

Lanjski koncert u Lukoranu dogodio se na inicijativu same klape, odnosno njena člana Hrvoja Rančića, čime je ostvario veliku želju da Munita zapjeva u rodnome mjestu njegova oca, i to baš u predjelu Rančićevi, na jednoj od najljepših “pozornica”, slikovitom glumu, gdje se nekad vršilo žito, a danas je nenadmašni vidikovac s kojeg puca pogled na cijeli Lukoran i Zadarski kanal.

– Prošlogodišnji koncert bio je vrlo uspješan, dobio je izvrsne reakcije mještana, pa je Turistička zajednica Općine Preko potaknula održavanje novog koncerta ovoga ljeta sa željom da preraste u tradicionalni sezonski događaj. I zaista, novi koncert bio je još uspješniji od lanjskoga! Uz veliku pomoć mještana, opet se glumo pretvorilo u prvorazrednu pozornicu za mali, intimni koncert, primjeren za vrstu glazbe koju izvodi Munita, komentirao je Ivan Košta, direktor TZO Preko.

Popularna zadarska klapa na početku se publici predstavila sa svojim “omiškim” repertoarom, a capella pjesmama koje čine srž njihova glazbenog djelovanja, a zatim su uz diskretnu pratnju gitare gotovo dva sata pjevali najljepše i najpoznatije dalmatinske melodije, svima tako dobro poznate, ali ovoga puta obrađene u klapskom višeglasju.

– Lukoranska publika nije štedjela ni dlanove ni glasnice, gotovo bi se moglo reći da su se pretvorili u jedan veliki zbor koji je zdušno pjevao s Munitom od početka do kraja. Nekoliko svojih pjesama na čakavici pročitala je i lukoranska pjesnikinja Desa Pestić, a jedna je posvećena upravo lukoranskom glumu. Velik doprinos takvom ugođaju dao je i Miroslav Milić, koji se pobrinuo za izvrstan razglas, primjeren prostoru i klapskom pjevanju, dodaje Košta.

Nakon koncerta, druženje uz zakusku produžilo se do dugo u noć. Glumo polako postaje pretijesno za sve brojniju publiku koja stiže s cijelog Ugljana, susjednog Pašmana, ali i iz Zadra.

Za pjesmu “Vratit će se naša dica” autor glazbe i teksta je član klape Vjekoslav Šuljić, koji potpisuje sve Munitine skladbe posljednjih godina. Nakon iznimno uspješne prošlogodišnje suradnje na pjesmi “Svako lito”, za koju je klapa dvostruko nagrađena na Večerima dalmatinske pisme u Kaštelima, glazbeni aranžman napravio je Ivan Popeskić, inače autor aranžmana hit pjesama mnogih hrvatskih estradnih zvijezda. Velik doprinos pjesmi dao je i Ivan Pešut, koji je maestralno odsvirao gitarske dionice.

Pjesma “Vratit će se naša dica” progovara o aktualnom trenutku, u kojem smo suočeni s masovnim odlaskom naših ljudi. Tu surovu realnost posebno teško i već jako dugo proživljavaju naši otočani, pa je upravo slika opustjelog školja nadahnula autora Vjekoslava Šuljića da sklada pjesmu koja, osim tuge i sjete, ipak nosi i poruku nade – nade u povratak.

Autori i redatelji spota su Davor Strenja i Damir Matešić, a kao “kulisa” odabrane su najljepše lokacije slikovitog Novigrada, od poznatih skalina do Fortice. Dio spota snimljen je u zadarskom Diklu, a klapa zahvaljuje stanovnicima Dikla koji su pomagali i omogućili snimanje. Posebnu toplinu i emociju spotu dali su mali glumci – Toni, Rafaela, Lea, Roza Nikola i Marieta – među njima su i djeca autora pjesme i spota.

Fotografije Luciana Šuran