Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Intenzitet plemenitih emocija pretočen na 70-ak slikarskih platna

„Ritam linija“ izložba je radova umjetnice Vjere Stanin iz Zadra, ujedno je i točka na aktivno slikanje, i to nakon 30-togodišnjeg rada sročenog 77. put po redu u samostalnu izložbu.

Kazala je u ponedjeljak navečer na otvaranju izložbe “Ritam linija” u POU Dom na žalu Jasna Marcelić te naglasila kako umjetnost, kao i filozofija, potječe iz čuđenja čovjeka, a iz potrebe da se umjetnost misli, promišlja i spoznaje.

Umjetnik pritom, dodala je, svoje razumijevanje svijeta i umjetnosti čuđenjem doživljava, a ono prerasta u razumijevanje sebe i svijeta. Time misao postane djelo, postaje slika, skulptura, instalacija ili umjetnički oblikovan nakit. Život jest, kao i umjetnost, niz događanja, niz paslika, spremljenih i čuvanih u nutarnjim nišama, koje se u doba umjetnika, ritmom linija bogatih ravničarskih rijeka, prelijevaju u koloplet arabeske na platno, sliju se u tajanstvena podmorja, u beskrajno modra plemenita polja lavande, aktove, ili u filigranski rad tušem jadranskih vrsta riba.

– Dramskom kompozicijom Vjera Stanin slika arabeske, duhovnošću spajajući toplo-hladne kolore slijedeći svoju misao o umjetnosti, o životu, o vremenu prošlom i sadašnjem, pritom prateći intenzitet plemenitih emocija, sreće ili, pak, sjete za prošlim danima. U stvaranju i slikanju umjetnina traga za temeljima djetinjstva na modrom moru, u sjeni masline, hraniteljice otoka, koja hrani, liječi, grije i čuva. Neke slike čovjeka prate čitav život a da ni sami ne znamo otkuda su tako samo „naše“ , ispod vjeđa nam se smiješe, treptaju, a mi ih pamtimo tako vjerno, a one znaju pronaći put do svjetla dana – do platna, kao i ovoj likovnoj izložbi „Ritam linija“, noseći kist u ruku umjetnika, ustvrdila je Marcelić.

Vjera Stanin, iako rođena Zadranka, posljednjih godina živi i stvara u Poljani na otoku Ugljanu, a slikanjem se intenzivno bavi od 1990. godine, od kada i priređuje izložbe.

U svom kreativnom stvaranju koristi različite tehnike, ulje na platnu, ulje na papiru, nepečeni emajl na papiru, suhi pastel, bavi se modeliranjem i oblikovanjem keramike, a posebno voli crtati tušem.

Dosad je izlagala na 76 samostalnih izložaba, u Zadru, Zagrebu, Karlovcu, Šibeniku, Splitu, Malom Lošinju, Pagu, Otočcu, Kalima, Opatiji, Samoboru, Ižu, Rabu, Rijeci, Tučepima i Rainecku (Švicarska). Sudjelovala je na mnogim dobrotvornim umjetničkim javnim aukcijama te pritom darovala oko 800 slika.

Izložbu, na kojoj se Vjera Stanin predstavila na više od 70 slikarskih platna, otvorio je načelnik Općine Preko Jure Brižić čestitajući autorici na upornosti i golemom trudu koji ulaže u umjetničko stvaranje s obzirom na zdravstvene probleme s kojima je suočena proteklih godina.

Kao gošća na izložbi “Ritam linija” nekoliko fotografija na platnu predstavila je Jasna Marcelić iz Preka. Tema fotografija su odrazi na moru, zrcaljenje boja i oblika na površini mora. Jasna Marcelić niz godina bavi se fotografijom, najprije kao novinarka u Slobodnoj Dalmaciji i drugim listovima, a kasnije kao fotograf amater fotografirajući svitanja dana i more. Svoje radove predstavilaje na jednoj samostalnoj izložbi i više zajedničkih kao članica Foto-kluba Kornat iz Kukljice.

U popratnom programu nastupio je KUD Sv. Mihovil iz Poljane.

Izložba slika i nakita je prodajna, a može se razgledati do 31. srpnja 2019.