Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Dječja klapa Baliniera otputovala na veliko natjecanje u Pariz

Rano jutros Dječja klapa Baliniera, u kojoj pjevaju djeca iz Preka, Ugljana, Kali i Banja, otputovala je na 15. međunarodni festival folklora, plesa i glazbe “Etoiles de Paris”.

– Festival traje tri dana, prvi je predviđen za prijavu izvođača, a drugoga, 17. srpnja, bit će najvažnija događanja od ranoga jutra: probe sudionika, tonske probe, svečano otvaranje festivala, nastupi – festivalski i natjecateljski, gala koncert, ceremonija dodjele nagrada i zatvaranje festivala. Treći, nenatjecateljski dan, slobodan je za razgledavanje Pariza, kaže prof. Nada Smoljan, voditeljica Dječje klape Baliniera.

Međunarodni festival “Etoiles de Paris” podijeljen po dobnim skupinama tako da će konkurencija biti ravnopravna. Sedam je dobnih skupina, a natjecatelji su se mogli prijaviti u sljedećim kategorijama: solisti, dueti, male skupine (tria, kvarteti, male formacije), ansambli i kreativne skupine iz različitih zemalja svijeta.

– Natjecateljski program odobrava organizacijski odbor festivala na temelju pristiglih prijava, a redoslijed nastupa u natjecateljskom programu unaprijed određuje organizacijski odbor. Nastupi se održavaju u blokovima i u zasebnim brojevima. Sudionici na natjecanjima i u festivalskim programima pripremaju petominutni nastup za soliste, duete i male formacije i ne više od 15 minuta za ansamble i skupine, objašnjava prof Smoljan.

Žiri ocjenjuje izvedbu sudionika u svakoj nominaciji, u svakoj dobnoj kategoriji po 10-točkovnom sustavu. Rezultati festivala sažeti su na kraju svih natjecateljskih nastupa.

Svi sudionici dobivaju medalje natjecanja, a prema odluci žirija, u svakoj se nominaciji dodjeljuju “diploma”, “nagrađeni” 1., 2. i 3. stupnja i “grand prix winner”. Kolektivi od troje i više ljudi dobivaju jedan veliki festivalski kup i diplomu s nagradom, solisti i dueti dobivaju mali festivalski kup i diplomu. Apsolutni pobjednik festivala prima “grand prix festivala” i “grand prix diplomu”. Diplome za pripremu natjecanja i jačanje međunarodnih kulturnih odnosa dodjeljuju se svim voditeljima i nastavnicima natjecatelja

– Na natjecanje odlazimo neopterećeni nagradama, iako je želja za uspjehom uvijek prisutna. Međutim, sudjelovanje na ovako velikom i značajnom svjetskom festivalu nama je svojevrsna nagrada i velika motivacija za budući rad. Zahvalni smo svima koji su nas poduprijeli i pomogli da otputujemo na “Etoiles de Paris”, ističe prof. Smoljan.