Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Preradovićevi stihovi još jednom okupili otočne pjesnike i KUD-ove

Iako je na našem otoku, u Malom Lukoranu, boravio kratko, Petar Preradović, najveći pjesnik hrvatskoga romantizma, ostavio je neizbrisiv trag.

Njemu u spomen, osobito stihovima hrvatske budnice “Zora puca, bit će dana”, koja je napisana upravo u Malom Lukoranu, u ljetnikovcu obitelji De Ponte, bila je posvećena druga “Večer domoljubne poezije”.

Kako je u pozdravnom govoru rekao načelnik Općine Preko Jure Brižić, nikad ne smijemo zaboraviti da je nadahnuće za svima znane stihove prve hrvatske budnice Petar Preradović dobio upravo na ovome mjestu, u Malom Lukoranu.

-U vrijeme kad su nastali Preradovićevi stihovi samostalna hrvatska država bila je samo san. Nama se taj san ostvario, mi ga živimo, i zato je bitno da se uvijek, i ovakvim manifestacijama, prisjećamo svih koji su život dali za domovinu, naglasio je Brižić.

U organizaciji KUD-a Sv. Ante iz Lukorana, na pozornici pokraj Petrove klupe, koju je u čast 200. godišnjice pjesnikova rođenja izradila Božica Kliman, u jednosatnom programu nastupili su otočni pjesnici Tatjana Martinov, Desa Pestić i i Željko Sutlović, a u glazbenom dijelu Udruga žena Luzor iz Preka, KUD Sv. Luka iz Ždrelca, Klapa Basket i domaćini – KUD Sv. Ante iz Lukorana.

Potporu “Večeri domoljubne poezije” dali su Općina Preko, TZO Preko, POU Dom na žalu i Udruga Bura iz Malog Lukorana, a posebni gosti iz Valpova sve goste i sudionike počastili su čobancem.