Svečanom sjednicom obilježen Dan općine Tkon

Svečanom sjednicom obilježen Dan općine Tkon

U Tkonu je održana Svečana sjednica Općinskog vijeća povodom Dana općine i blagdana njezinog nebeskog zaštitnika sv. Benedikta. Uz laureate i brojne mještane, svečanosti su nazočili i župan Zadarske županije Božidar Longin sa zamjenikom Šimom Mršićem i suradnicima te načelnici svih općina s otoka Ugljan i Pašman.

Tom prigodom župan Božidar Longin poručio je kako Zadarska županija brine o ravnomjernom razvoju svih svojih krajeva, a upravo u Tkonu Županijska lučka uprava provodi svoj najveći projekt – izgradnju nove trajektne luke vrijedne više od 40 milijuna kuna.

„Samo treća faza izgradnje koja je u tijeku, vrijedna je tridesetak milijuna kuna, a riječ je o prvom projektu lučke infrastrukture u Republici Hrvatskoj koji se financira iz europskog programa Konkurentnost i kohezija. Radovi će trajati 29 mjeseci s uključenim ljetnim stankama od po 2,5 mjeseca, a po završetku bi nova luka trebala donijeti značajan iskorak u kvaliteti prijevoza za sve stanovnike ovog lijepog otoka“, kazao je Longin.

Tkon je i sjedište klastera proizvođača HOP-a, a Zadarska županija je uz redovne aktivnosti, sufinancirala opremanje novih štandova na zadarskoj tržnici na kojima odnedavno svoje proizvode prezentiraju nositelji oznake Hrvatski otočni proizvod.

Načelnik Općine Tkon Goran Mušćet, uz novu trajektnu luku, kao ključan razvojni projekt za cijeli otok Pašman naveo je aglomeraciju Pašman – Tkon, kroz koju bi se trebala izgraditi mreža odvodnje i vodovoda te dugoročno riješiti to važno infrastrukturno pitanje.

„Uz dobru suradnju sa Zadarskom županijom i ministarstvima u Vladi RH nastavljamo razvojni ciklus naše općine. Tim koji smo okupili ima dovoljno znanja, iskustva, ali i mladenačke energije da predanim radom stvaramo nove preduvjete za boljitak naše općine“, rekao je Mušćet.

Na svečanoj sjednici dodijeljena su i općinska priznanja. Grb općine dobili su fra Joakim Jaki Gregov i Ljubica Ajduković Ugarković, voditeljica Službe za politiku razvoja otoka pri Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, ujedno i idejna začetnica i voditeljica Projekta Hrvatski otočni proizvod. Zahvalnicu općine Tkon dobila je najstarija sudionica Škrapinga, 81-godišnja Ljubica Ljuba Kuštera, a općinsko priznanje zaslužila je Marija Rudić za dugogodišnju nesebičnu brigu o župnoj crkvi sv. Tome Apostola.