“Od listopada besplatni trajekti za sve osobe s invalidnošću s otoka”

“Od listopada besplatni trajekti za sve osobe s invalidnošću s otoka”

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u srijedu je najavio da će se zakonskim izmjenama riješiti troškovi prijevoza trajektima ne samo za djecu s poteškoćama u razvoju, nego i za sve osobe s invalidnošću, donosi agencija Hina.

U izjavi za novinare nakon predstavljanja budućega sustava naplate cestarine na autocestama, Butković je najavio da će od sutra u javnom savjetovanju biti izmjene Zakona o obalnom i linijskom prijevozu. Njima bi se, kako je rekao, riješili ne samo troškovi prijevoza djece s poteškoćama u razvoju koja žive na otocima, nego i svih osoba s invalidnošću, bez obzira na stupanj invaliditeta.

Butković očekuje da će prijedlog zakonskih izmjena na Vladi biti u rujnu, a u Saboru u listopadu, i to u hitnoj proceduri.

Dodao je kako je pronađeno 15 milijuna kuna za troškove prijevoza svih invalidnih osoba te da će taj iznos biti transferiran Agenciji za obalni i linijski pomorski prijevoz.

Nova zakonska rješenja, prema njegovim riječima, predlažu se u suradnji s udrugama osoba s invalidnošću.

Naglasio je da Vlada nije protiv prijedloga SDP-ova saborskog zastupnika Arsena Bauka, koji je predložio da Vlada uredbom riješi pitanje besplatnog trajektnog prijevoza za djecu, ocijenivši da taj prijedlog “nije loš, ali ni cjelovit”.

Stoga taj prijedlog nije prihvaćen na prošlotjednoj sjednici saborskog Odbora za zdravstvo, rekao je Butković.