Na Molatu spašeno 58 osoba, ukupno primljeno 150 poziva za pomoć

Na Molatu spašeno 58 osoba, ukupno primljeno 150 poziva za pomoć

Prema izvješću PU zadarske, u jakom i kratkotrajnom nevremenu koje je sinoć oko 23 sata zahvatilo zadarsko područje, od pada stabala oštećeno je više vozila, a zabilježeno je i  više nasukavanja brodica.

Noćas oko ponoći policijski službenici Prve policijske postaje Zadar na cesti Kali – Kukljica zatekli su šestero danskih državljana koji su se spasili iz nasukane jedrilice.

Zadarski policajci priskočili su im u pomoć te ih tijekom noći smjestili u prostorije Policijskog ureda u Preku. Četvero odraslih stranih državljana i dvoje djece noć su proveli u prostorijama policije, a tijekom jutra im je organizirana sva potrebita pomoć.

Strani državljani su jedrili unajmljenom jedrilicom koja se uslijed nevremena nasukala oko 23 sata u uvali Kostanj, a oni su bez dokumenata i osobnih stvari pomoć dočekali na obližnjoj prometnici kada su ih preuzeli policijski službenici.

Na području Općine Preko, kako nam je rekao Božidar Ivanov, zapovjednik DVD Preko, od 23.30 do 02.30 sati dobili su tri dojave o srušenim borovima na prometnicama.

-Kolega Frane Jurin i ja uklonili smo pet borova, između Sutomišćice i Malog Lukorana, na cesti prem Lukoranu vjetar je srušio tri bora, a jedan je pao i na području Sušice. Drugih dojava nismo imali, manju štetu oko obiteljskih kuća ljudi su vjerojatno riješili sami, dodao je Ivanov.

O posljedicama noćašnjeg nevremena jutros je izvijestilo i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

U noći sa 7. na 8. srpnja u MRCC Rijeka zaprimljeno je više od 150 poziva te je u koordinaciji s kapetanijama, pomorskom policijom i tvrtkama SeaHelp i Emergensea uspješno iskoordinirano na desetke izvanrednih događaja.

S obzirom na izrazito nepovoljne vremenske prilike, najviše pomorskih nesreća i nezgoda dogodilo se u zadarskom arhipelagu, od kojih posebno ističemo uspješnu spasilačku akciju 58 osoba, među kojima je bilo najviše djece.

Na području Lučke kapetanije Zadar zabilježeno je više izvanrednih događaja na moru, a prvu dojavu o nesreći službenici MRCC Rijeka zaprimili su u 22.30h, kada je dojavljeno o nasukanju pet jedrilica sa ukupno pedesetoro djece i šest odraslih osoba u uvali Jaz, na sjevernom dijelu otoka Molata.

Dojava je zaprimljena posredstvom Županijskog dojavnog centra ŽC 112 Zadar, slijedom čega je pokrenuta koordinirana spasilačka akcija sa Lučkom kapetanijom Zadar i Pomorskom policijom Zadar. U vrlo kratkom roku s nasukanih brodica spašene je ukupno 56 osoba, koje su potom prevezene u Molat i sklonjene u prostorijama Mjesnog odbora. Među spašenima je najviše djece u dobi od 10 do 15 godina, državljani Italije i Švicarske, koji su spašeni zajedno sa šest članova posada pet nasukanih brodica te dvoje državljana Hrvatske, koji su, na istoj poziciji uspjeli napustiti vlastito plovilo prije potonuća i na brodskom tenderu pričekati pomoć. Među spašenima, srećom, nitko nije ozlijeđen, a nije uočeno niti onečišćenje mora. Svi spašeni trebali bi napustiti otok Molat danas prije podne redovitom brzobrodskom linijom za Zadar.

Na riječkom području do jutarnjih sati trajala je potraga za sedam državljana Republike Češke (1 odrasli i 6 djece), koji su posljednji put viđeni u plovidbi između mjesnog kampa u Puntu i Stare Baške.

Također u području nadzora iz nadležnosti LK Rijeka zaprimljena je dojava o nasukanju 3 plovila na otok Susak, slijedom čega je iz MRCC Rijeka u spasilačku akciju angažirana spasilačka brodica iz sastava LI Mali Lošinj i plovilo Pomorske policije Rijeka. Na poziciji nasukanja pronađeni su svi članovi posada, među kojima nitko nije ozlijeđen, niti je bilo onečišćenja mora, dok je iz LI Mali Lošinj vlasnicima i voditeljima plovila naloženo komercijalno odsukavanje tijekom današnjeg dana.

U sinoćnjoj oluji palo je 16 litara kiše, a vjetar je puhao 29 metara u sekundi, odnosno više od 104 km/h.