Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Otočna svakodnevica u službi međunarodne promocije Hrvatske

Nakon Rima, Zadra i Zagreba, izložba “Veni, vidi Croatia” Vite Hordova stigla je u Preko, odakle je, na neki način, i krenula, jer je u mjestu obiteljskih korijena mladoga fotografa nastala većina od 22 fotografije.

U Pučkom otvorenom učilištu Dom na žalu fotografije će biti izložene do 14. srpnja, a na otvorenju 1. srpnja okupili su se brojni prijatelji, Zmoračani, i štovatelji Vitina rada.

Projekt “Veni, vidi Croatia” predstavlja hrvatsku prirodnu i kulturnu baštinu i identitet Hrvata kroz niz fotografija na kojima je dočarana tradicija Dalmacije i Hrvatskoga zagorja.

-Nastojao sam prikazati i povezati modernizirane zagorske narodne nošnje i nekadašnju dalmatinsku, otočnu svakodnevicu. Fotografije su snimljene u Preku te u Gornjoj i Donjoj Stubici u okolici Zagreba, a izložbom, koju su podržali Kulturni klub i ministarstva kulture te vanjskih i europskih poslova, obilježili smo petu godišnjicu ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Nakon Preka, fotografije će putovati “preko bare”, najavljuje nagrađivani Vito Hordov, inače student filmskog i fotografskog oblikovanja na Veleučilištu Vern u Zagrebu, a u budućnosti, ako mu se želje i snovi ispune, u što ne sumnjamo, direktor fotografije u nekom visokobudžetnom filmu.

Sljedećih godinu dana, kaže, vezan je uz promociju izložbe “Veni, vidi Croatia”, ali već sada naveliko razmišlja o novom projektu u kojemu će se spojiti fotografija, ples i arhitektura, a sve u povodu početka predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije.

-Moj život, uz obveze na fakultetu, trenutačno su ove 22 fotografije i drago mi je da na ovaj način sudjelujem u promociji Hrvatske. Izložbi u Preku dali smo i humanitarni karakter, prostor Doma na žalu dijelim s ručnim radovima pacijenata Psihijatrijske bolnice Ugljan, a ako netko želi kupiti moju fotografiju, prihod će također ići u fond za opremanje senzorne terapije u svrhu povećanja kvalitete boravka pacijenata ugljanske bolnice, ističe.

Vito Hordov rođen je u Zadru 8. studenoga 1997. Radio je kao fotoreporter u svom rodnom gradu, nakon čega je započeo studij filmskog i fotografskog oblikovanja u Zagrebu. Godine 2014. dobio je nagradu za najboljeg mladog fotografa Hrvatske, kao i nagrade za najbolje fotografije prirodne i kulturne baštine. Od listopada 2016. godine Vito Hordov radi za vodeći hrvatski filmski portal filmovi.hr