“Sva otočna djeca s teškoćama u razvoju imat će pravo na besplatan prijevoz”

“Sva otočna djeca s teškoćama u razvoju imat će pravo na besplatan prijevoz”

Zbog niza netočnih izjava i medijskih napisa nakon danas održanog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, na čijoj se sjednici glasalo o prijedlogu oporbenih zastupnika za promjenu Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu, reagiralo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

”Slijedom niza netočnih izjava nakon danas održanog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku na čijoj se sjednici glasalo o prijedlogu oporbenih zastupnika za promjenu Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu, ističemo kako prijedlog nije izglasan budući da predložene promjene nisu uvažene iz niza razloga a tim više jer je navedeni Zakon trenutačno u izmjeni. Ovim putem ističemo kako je konkretni prijedlog saborskog zastupnika Arsena Bauka o kojem se danas odlučivalo formalno odbijen od zastupnika vladajuće većine budući da je ocijenjeno kako navedeni prijedlog nije formalno provediv te je u nekim segmentima čak i diskriminatoran.

Osim toga, kako smo i prethodno naglasili, Zakon je već u postupku izmjena koje će na detaljniji i bolji način odrediti kategorije osoba sa pravom na besplatni prijevoz a koji će se moći provoditi kroz mogućnost dokazivanja statusa invaliditeta ili statusa djece sa teškoćama u razvoju. Još jednom ističemo i hvalevrijednu inicijativu “Udruge Brački pupoljci” čiji su prijedlozi uvaženi na Stručnom povjerenstvu za izradu Nacrta prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu koje ujedno uključuje sve relevantne i zainteresirane strane tj. predstavnike.

Povjerenstvo je do sada održalo nekoliko sastanka na kojima se raspravljalo osim o osiguranju besplatnog prijevoza za kategorije osoba s invaliditetom i o uvođenju nove kategorije osoba s pravom na povlašteni prijevoz: djecu s poteškoćama u razvoju koja imaju prebivalište na otoku. Tako bi pravo na povlašteni prijevoz i ta kategorija otočana koristila na temelju otočne iskaznice. Slijedom navedenog, trenutačno se aktivno radi na izmjenama u tekstu nacrta prijedloga Zakona kako bi se na odgovarajući način uključile sve kategorije djece s poteškoćama u razvoju s prebivalištem na otoku, kao posebna kategorija korisnika prava na povlašteni prijevoz uz roditelje/osobe u pratnji koji bi također imali pravo na besplatan prijevoz kada su u pratnji takve djece.

Prema postavljenom terminskom planu, očekuje se kako će Vlada Republike Hrvatske do kraja listopada 2019. godine usvojiti i uputi u prvo čitanje Zakon o izmjenama i dopunama zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu. Napominjemo također kako je prethodno potrebno, osim prikupljanja mišljenja nadležnih tijela, provesti i propisani postupak javnog savjetovanja u trajanju od 30 dana.

Usvajanje konačnog prijedloga Zakona (drugo čitanje), predviđeno je do kraja 2019. godine kada će u Zakon biti uvrštene sve potrebne promjene kako bi sva otočna djeca s poteškoćama u razvoju imala pravo na besplatan prijevoz”, stoji u priopćenju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.