Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Općina Preko obilježila Dan državnosti Republike Hrvatske

U povodu Dana državnosti Republike Hrvatske, načelnik Općine Preko Jure Brižić sa suradnicima i predsjednicom Općinskog vijeća Ingrid Melada položio je vijence i upalio svijeće pokraj spomen-obilježja Ivi Mašini u Preku te ispod križa na brdu sv. Mihovil u spomen na sve pale hrvatske branitelje u Domovinskom ratu.

Polaganju vijenaca u središtu mjesta prisustvovali su i članovi obitelj Ive Mašine, borca za slobodu Hrvatske, te mještani Preka.

Ivo Mašina, podsjetimo, bio je hrvatski povjesničar i domoljub. Zbog njegovih domoljubnih zamisli 1954. godine uhitile su ga jugokomunističke.

Sudilo mu se kao dijelu “Preške grupe”. Bio je drugooptuženi u tom političkom procesu. Osuđen je na 11 godina zatvora. Iz istražnog je zatvora uspio je pobjeći. Neko je vrijeme bio u Ogulinu, no, nažalost, ponovno su ga uspjeli uhititi. Kaznu su mu povećali na 15 godina. Robijao je u kaznionici u Staroj Gradišci.

Ubijen je 20. studenoga 1961. godine, u dobi od 35 godina. Dugo se nije znalo gdje mu je grob, unutar zatvorskih zidina. Bilo je nekoliko pokušaja ekshumacije od 1968. do 1984. godine. Posmrtni su mu ostatci preneseni u Preko 24. srpnja 1998. godine.

Dan državnosti obilježava se u spomen na 25. lipnja 1991..kada je Hrvatski sabor donio povijesnu Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske, čime je pokrenut postupak razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika.

Toj odluci prethodio je referendum održan 19. svibnja 1991. godine, na kojemu se 93,24 posto građana izjasnilo potvrdno na prvo pitanje referenduma da Republika Hrvatska, kao suverena i samostalna država, koja jamči kulturnu autonomiju i sva građanska prava Srbima i pripadnicima drugih nacionalnosti u Hrvatskoj, može stupiti u savez suverenih država s drugim republikama te se 92,18 posto građana izjasnilo da se protivi tome da Republika Hrvatska ostaje u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi.