Silba: Umjetnici i znanstvenici u borbi protiv morskog otpada

Silba: Umjetnici i znanstvenici u borbi protiv morskog otpada

Pridružite se umjetnicima i znanstvenicima u borbi protiv morskog otpada! Produženi vikend provedite aktivno na Silbi i uključite se u program ispunjen aktivnostima koje za cilj imaju zaštitu okoliša i ovog zelenog bisera Jadrana!

Ovu višednevna akcija zajedničke edukacije i borbe protiv otpada započinje u petak, 21. lipnja već tradicionalnom radionicom suhozidne gradnje MOCIR KAPAR #4, koja se u suradnji sa udrugom Dragodid organizira već četvrtu godinu zaredom. Dosad je obnovljeno na desetke metara silbenskih suhozida, a osmišljena je i nova suhozidna struktura – kapareta, stožac od suhozida koji je ime dobio kombinacijom riječi Toreta i kapara, a napravljen je kao kuća ovim biljkama na OPG-u Dlana na Silbi. Voditelj radionice je Andro Nigoević, a pokret je od trafostanice u petak, 21. lipnja u 9 sati.

U subotu, 22. lipnja slijedi akcija čišćenja morskog otpada koju zajedno organiziraju umjetnici iz umjetničke organizacije Silba Environment Art kroz projekt GEA Garbage Epic Art, sada već šestu godinu zaredom, i Društvo istraživača mora “20000 milja”, kroz njihov projekt monitoringa otpada na morskom dnu, tako da se od ove godine čiste i plaže i podmorje te radi monitoring prikupljenog otpada na dvije lokacije 22. i 24. lipnja.

Nedjelja, 23. lipnja, rezervirana je za edukacije koje će voditi Marko Čapek iz Tera Huba i Anamarija Prgomet koja stoji iza inicijative Zero Waste Croatia. Marko Čapek će održati radionice izrade prirodnih deterdženata i kozmetike. Specijalizirao je obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost. Više od deset godina bavi se zaštitom okoliša. Svoje iskustvo je stekao kroz rad u Programu Ujedinjenih Naroda za razvoj, u Hrvatskoj i šire, a već deset godina proizvodi svu svoju kozmetiku, zadnjih nekoliko godina živi bez plastike i “zero waste”. Radi kroz udrugu TERRA HUB koja je suorganizator inicijative “Adriatic Plastic Challenge” i kroz svoj obrt KOINONIA kroz koji razvija inicijativu “Održivi Život”.

Anamarija Prgomet održat će edukativno – praktično predavanje o plastici, životu bez otpada i pokazati kako je uz malo organizacije i kreativnosti takav život moguć. Životni stil s nula otpada (eng. zero waste) je sve popularniji pokret u svijetu zbog sve većeg zagađenja okoliša. Zasniva se na ideji neodlaganja otpada na odlagališta i u spalionice. Pet riječi (5R) obilježavaju zero waste filozofiju: refuse, reduce, reuse, recycle, rot što znači odbiti, smanjiti, ponovno upotrijebiti, reciklirati, truliti/kompostirati. Tih načela se pridržavaju pojedinci koji slijede ovu životnu filozofiju. Koriste proizvode koji su dugovječni i napravljeni od materijala koji traju, npr. plemeniti čelik. Upotrebljavaju i staklo, zatim bambus ili druge materijale biljnog porijekla koji se lako kompostiraju, a biljke brzo obnavljaju. Osim toga, kod kuće proizvode kozmetiku i hranu. Kupuju u rinfuzi kako bi izbjegli jednokratnu plastičnu ambalažu. Zero waste pokret je usko povezan s minimalizmom i veganstvom, jer se meso i ostaci životinja ne mogu kompostirati. Kroz praktičan pristup ću prikazati kako se na lak način može živjeti ovaj životni stil koji nije nimalo štetan ljudima, životinjama i okolišu.

Aktivnosti ove zajedničke inicijative umjetnika i znanstvenika završavaju 26. lipnja edukativnim predavanjem o otpadu u moru u Jadranu: Koliko ga ima? I zašto? Otkuda dolazi i predstavlja li ono stvarni problem? Kako su biologija mora i znanost vezane uz njega? Odgovore na ova pitanja i mnogo više dat će predavači Barbara Čolić i Hrvoje Čižmek iz Društva 20000 milja.

Aktivnosti ovog programa dio su projekta “GEA – Garbage Epic Art” udruge Mavena čiju provedbu sufinancira Grad Zadar, te projekta “SOS Silba Off Season” umjetničke organizacije SEA Silba Environment Art, čiju provedbu sufinanciraju Grad Zadar i Ministarstvo kulture RH. Rad umjetničke organizacije SEA Silba Environment Art financijski podržava Zaklada Kultura nova.

PROGRAM:

21. 6. PETAK – MOCIR KAPAR #4
Radionica suhozidne gradnje
OPG Dlana
9 h Polazak kod trafostanice

22.6. SUBOTA – ZAJEDNO PROTIV MORSKOG OTPADA! #1
Akcija čišćenja i monitoringa otpada na morskom dnu
Sv. Ante i Južni porat
8 h Polazak kod Alavije
9 – 11 h Čišćenje plaža i podmorja *
11 – 13 h Monitoring otpada

23.6. NEDJELJA – PRIRODNO ZA PRIRODU
Zgrada MO Silba
16 – 19 h Radionica izrade prirodnih deterdženata i kozmetike (Marko Capek, Terra Hub)
19 – 21 h Edukativno – praktično predavanje o plastici i životu bez otpada (Anamarija Prgomet, Zero Waste)

24.6. PONEDJELJAK – ZAJEDNO PROTIV MORSKOG OTPADA! #2
Akcija čišćenja i monitoringa otpada na morskom dnu
Paprenica i Lojišće
8 h Polazak kod Alavije
9 – 11 h Čišćenje plaža i podmorja *
11 – 13 h Monitoring otpada

26.6. SRIJEDA – OTPAD U MORU – URBANI „MIT” ILI STVARNOST?
20 h Edukativno praktično predavanje u prostorima Zadruge

*Sudionicima akcija čišćenja osiguran materijal za čišćenje (rukavice i vreće za prikupljanje) te osvježenje! Svi programi su besplatni!