Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Na doniranim gitarama naučili poznate “tulumske” pjesme i rifove

Postoji li išta lakše od sviranja gitare? Ne!, rezolutno odgovara Goran Kovačević Gorn, poznati zadarski gitarist, član nekadašnje grupe Zločesti reaktor i klapa Puntamika, Ardura, More, Trio Fešta…

Slično razmišlja i 11 polaznika upravo završenog tečaja gitare u POU Dom na žalu u Preku, koji su posljednja dva mjeseca, dvaput tjedno, uz Kovaćevićev priručnik “Gitara – ništa lakše” te puno ljubavi i dobre volje svladali osnove sviranja gitare.

-Svi su pokazali izrazito veliku volju i talent! Mogu samostalno odsvirati nekoliko najpoznatijih “tulumskih” pjesama i gitarskih rifova. Na njima je sada da odluče hoće li stati na ovom stupnju ili će kupiti gitare i nastaviti s naprednim učenjem jer ovi donirani instrumenti od jeseni čekaju nove učenike, govori Kovačević i prisjeća se kako je kroz njegove tečajeve učenja sviranja gitare u dvije godine prošlo 60-ak djece.

A sve je počelo, kaže, na inicijativu Marijane Ikić i Facebook grupe “Srce zadarsko”, koja je predložila da se kod njega doma nedjeljom prijepodne održavaju besplatni tečajevi sviranja gitare.

-Javno smo tada objavili da tražimo gitare i ljudi su dosad donirali 11 gitara. Neke su bile u vrlo lošem stanju, ali sve ih je besplatno uredio i sredio gitarist i samouki graditelj gitara Nado Bajlo iz Zadra. Kasnije smo dobili i futrole za gitare, tako da smo danas opremljeni sa 11 dobrih gitara na kojima djeca, a ima i odraslih, ulaze u svijet glazbe, dodaje.

Ipak, ističe, za prelazak ove lijepe zadarske gitarističke priče na otok Ugljan zaslužan je prije svega Ivan Košta, direktor TZO Preko, s kojim je Gorn nastupao u nekim zadarskim klapama.

-Na njegov poziv i u suradnji s Marinom Marcelić, ravnateljicom POU Dom na žalu u Preku, započeli smo prije dva mjeseca s ovim tečajem i odradili 16 sati. Preko ljeta ćemo napraviti stanku, ali na jesen očekujemo novu grupu jer je interes za učenje sviranja gitare uistinu velik, otkrio nam je Kovačević na posljednjem satu prije ljetne stanke u Domu na žalu.