Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Općina Preko domaćin radionice za Kali, Kukljicu, Pašman i Tkon

Kao jedan od devet partnera u projektu Pegasus, Općina Preko prošli je tjedan bila domaćin radionice za predstavnike općina Kali, Kukljica, Pašman i Tkon.

Cilj projekta Pegasus je promocija korištenja mikromreža koji upotrebljavaju obnovljive izvore energije za proizvodnju električne ili toplinske energije. U slučaju Općine Preko, izrađen je model prema kojemu će se sunčana elektrana od 10 kWp postaviti na krov Uljare u Preku i isporučivati svu potrebnu električnu energiju za susjednu zgradu POU Dom na žalu, čime će Općina Preko ostvariti ekonomske, ekološke i socijalne dobrobiti. Ekonomske jer će 100 posto biti pokriveni godišnji troškovi energije Doma na žalu, ekološke jer će se smanjiti emisija CO2, a socijalne jer će na gradnji i kasnije održavanju raditi domaće i lokalne tvrtke.

Projekt Pegasus provodi se tri godine, financira se kroz program Interreg MED, vrijedan je 1,600.000 eura, a Općina Preko povukla je bespovratnih 160.000 eura. Od 17. do 28. lipnja Općina Preko predstavit će projekt na Europskom energetskom tjednu u Bruxellesu.