Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Poziv nositeljima oznake HOP da se uključe u projekt “Stara pijaca”

Klaster Hrvatski otočni proizvod poziva nositelje oznake HOP s područja Zadarske županije za uključenje u projekt Tržnice Zadar “Stara Pijaca”.

Prijave su otvorene do nedjelje, 9. lipnja, i šalju se na mailove: marketing@trznicazadar.hr i info@otocniproizvod.hr

Projekt je zamišljen kao poticaj malim lokalnim proizvođačima (Klaster HOP – Hrvatski otočni proizvod ), ali i drugim lokalnim proizvođačima Zadarske županije. Zamisao je u dijelu zelene tržnice na Poluotoku ponuditi prostor našim proizvođačima kako bi se sa svojim proizvodima mogli udruženo stalno predstavljati. Mogućnost rada “Stare Pijace” je svaki dan od 1. travnja do 31. listopada 2019. godine od 7 -15 sati, a po potrebi i od 7 do 22 sata sljedećih pet godina. Ove će godine, uz prigodan program,  otvorenje biti 15. lipnja.

Također se javlja mogućnost i u planu je realizacija u ljetnim mjesecima, počevši od kraja lipnja, da uz stalnu postavu ponude lokalnih proizvođača na tjednoj bazi jedan dan u tjednu organiziramo događanja gdje bi se uz same proizvođače predstavljale i TZ-e iz cijele županije. Toga dana bi jedna turistička zajednica imala mogućnost predstaviti svoje područje uz lokalne proizvođače, kulturno-umjetnička društva, letke, programe, a Tržnica Zadar bi ih podržala s inventarom, pozicijom te oglašavanjima putem naših kanala. U planu organizacije događanja subotom zamišljeno je da KUD-ovi prolaze Kalelargom i Narodnim trgom do “Stare Pijace ” i Tržnice.

Organizatori su projekta Tržnica Zadar d.o.o. ,TZ Grada Zadrea, TZ Zadarske županije, Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj Zadarske županije, AGRRA-a (Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije), Klaster Hrvatski otočni proizvod i Upravni odjel za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka Grada Zadra.

Za prostor „Stare pijace“ osigurana je scenografija kojom će prostor na dijelu sadašnje Pijace Passini postati kulisa za trgovinu, ali i povijest same zadarske tržnice. Scenografija obuhvaća 10 štandova, pergola, veliko kormilo s kompasom na konzoli, prezentacijski pult od starog maštela, bačve, stolove, kar, masivna drvena preša iz 1988. godine, drveni jarboli sa zastavama, torkul i još puno starinskih predmeta koji će od ovog prostora stvoriti mali muzej našega kraja. Na istom prostoru ćemo kroz stalnu izložbu fotografija predstaviti posjetiteljima kratku povijest tržnice.

Cilj je projekta da „Stara pijaca“ privuče svakog turista koji posjeti Zadar i da postane stalna točka razgledavanja grada turističkih vodiča i njihovih grupa. Uz vrijedne proizvođače našega kraja, uvjereni smo u dugoročno uspješan projekt koji će biti prepoznat i od sudionika, građana i turista.

Proizvođačima će bez troškova biti omogućena stalna prezentacija njihovih proizvoda. uz potpunu marketinšku potporu Tržnica Zadar d.o.o. Zamišljeno je da se osim kroz stalne marketinške kanale organizatora projekta, produciraju i TV-reportaže gdje bi prvi dio bio snimljen na mjestu proizvodnje ( otoku, polju, uljari,..), a drugi dio reportaže na „Staroj pijaci“.

Tri su načina na koji članovi Klastera HOP mogu sudjelovati i prodavati svoju robu na „Staroj pijaci“
1. Da koriste štand bez naknade i samostalno prezentiraju i prodaju svoje proizvode
2. Tržnica Zadar d.o.o. osigurala je dva obrta koji su spremni prezentirati i komisijski prodavati robu proizvođača Klastera HOP-a uz minimalnu maržu i na način koji će diktirati proizvođač
3. Kombinacija ove dvije mogućnosti, odnosno, suradnja s obrtima i samostalni nastup u danima za koje proizvođač želi osobno prezentirati svoj proizvod

Tržnica Zadar d.o.o. ovim putem moli zainteresirane proizvođače da se i sami uključe u prezentaciju i marketing na način da sa svojim promotivnim materijalima (brošure, letci, slike, ukrasi i sl.) podrži cijeli projekt.

Mali lokalni proizvođači (Klaster HOP – Hrvatski otočni proizvod)
– Obrt Lanđin – likeri
– Opg Denis Barić – ekstradjevičansko maslinovo ulje
– Vojko Škopić – ekstradjevičansko maslinovo ulje
– Ante Božić – salata od matara, slani inćuni, kolač i džem od smokava
– Katica Sinković- domaća pašta s blitvom
– Krsto Matulić – marinirana riba (trlja, orada)
– Ksenija Kalcina – slatki plodovi planike, džem od mogunja
– Moćun – marinirana riba, slana riba, riba na tiramoli
– Paška Sirana – sirevi, paprenjak
– Stjepan Smoljan –Pogačice
– Solana Pag d.d. – paška morska sol
– Ante Grdaš –sapuni, balzam, krema
– Ivan Longin- ručno pleteni suveniri
– Ivanka Milašinović – nakit od naplavina i kamena
– Katica Mušćet – suvenir, sapun, melem
– Maja Sučić – suvenir od konopa
– Marija Kuljerić – melemi „Miris Silbe“
– Mate Rančić – kravata od drva i masline
– Mišić Silba – keramički proizvodi za kunu uporabu i ukrasi
– Senka Otavijević – uporabni suveniri od maslinovog drveta
– Vladka Bobić – nakit od drva cofoke, domaći sapun
– Sirana Gligora d.o.o.- paški sir
– OPG Vesna i Marin Zalović – matar i kolači od smokava
– OPG Neven i Rajna Brzić, maslinovo ulje, spare i sapuni