Tkon u EU projektu Arca Adriatica: Promocija pomorske baštine kroz interpretacijski centar

Tkon u EU projektu Arca Adriatica: Promocija pomorske baštine kroz interpretacijski centar

ARCA ADRIATICA novi je projekt u okviru EU INTERREG programa Italija – Hrvatska, započet u siječnju ove godine. Projekt vodi Ured Primorsko-goranske županije, a uključuje devet partnera na obje jadranske obale, četiri iz Hrvatske (Tkon, Malinska, Rovinj, TZ Kvarnera) i pet iz Italije (Bari, Cesenatico, Cervia, San Benedetto del Tronto, Venecija). Pripremu projekta za Općinu Tkon vodila je Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA.

Projekt ARCA ADRIATICA počiva na neiscrpnom materijalnom i nematerijalnom naslijeđu života uz more na obje strane Jadrana, na njegovoj raznolikosti, povezanosti, sličnosti i različitosti. Krajnji cilj projekta je objediniti sve partnere u jednu integralnu prekograničnu turističku destinaciju koja će se, u metarmofozama turističkih trendova, kroz zajedničke teme, suradnju i stalnu međusobnu komunikaciju predstaviti na globalnom turističkom tržištu.

Bogato pomorsko i pomoračko iskustvo Tkona i otoka Pašmana nije do sada okupljeno ili predstavljeno na jednom mjestu. Posebna trajna vrijednost sudjelovanja Općine Tkon u ovom projektu rezultirat će osnivanjem stalnog interpretacijskog centra, svojevrsnog muzeja/galerije/žive radionice koji će izlošcima, postavima i drugim aktivnostima ne samo okupljati, aktivno angažirati i educirati lokalno stanovništvo, nego i predstavljati konkretan sadržaj vrijedan svake pažnje svakog turiste ili posjetitelja. Ovim centrom Općina Tkon i cijeli otok dobivaju sadržaj vrijedan posjeta kroz čitavu godinu koji stoga predstavlja konkretan oblik ostvarenja drugog važnog cilja ovog projekta – produljenja turističke sezone.

ARCA ADRIATICA pokušat će u svoje dvije godine trajanja dotaknuti što više područja iz svakodnevnog života vezanih uz more, od obnove starih brodova, preko instrukcijskih zanatskih radionica o načinu izrade pribora za ribolov i plovidbu, o istraživanju podmorja i sl., organiziranja raznolikih događaja do radionica i predstavljanja lokalnih zanata, uzgoja hrane i načina spremanja itd.

ARCA ADRIATICA će usporedno ne samo oživjeti tradicije i običaje – zajedničkom promocijom putem medija, turističkih zajednica, kod agencija i tour operatora, doseći će veliki broj potencijalnih posjetitelja kao nova kulturna i turistička vrijednost.

Projekt ARCA ADRIATICA traje do lipnja 2021. godine. Ukupna vrijednost projekta je oko 3,16 milijuna eura, od kojih Općina Tkon ima na raspolaganju 390 tisuća eura. Ministarstvo regionalnog razvoja RH sufinancirat će 15% tog iznosa.

Više o platformi za financiranje projekata u okviru INTERREG programa Italija-Hrvatska možete saznati na: https://www.italy-croatia.eu.