U Preku otvoreni obnovljen vrtić i nove jaslice

U Preku otvoreni obnovljen vrtić i nove jaslice

Osam mjeseci od početka radova, u Preku su danas otvoreni obnovljeni vrtić i novi odjel jaslica, u koji je već upisano 12 djece iz Preka, Kukljice i Pašmana.

Opsežan projekt obuhvatio je proširenje zgrade Dječjeg vrtića Lastavica zbog jaslica, nadogradnju postojeće zgrade za kvalitetniji boravak ostale djece, ugrađen je novi sustav grijanja i hlađenja, uređena kuhinja koja zadovoljava sve standarde i uvjete po HASAP sustavu, sanitarni čvorovi, kupljeni su novi namještaj i didaktička oprema. Zbog lošeg vremena nije završeno uređenje vanjskog igrališta, ali kako je naglasio načelnik Općine Preko Jure Brižić, i to će biti uskoro gotovo, a i za taj zahvat novac je osiguran.

-U predizbornoj kampanji prije dvije godine obećali smo da ćemo podići porodiljne naknade za novorođenu djecu, proširiti vrtić i otvoriti jaslice, povećati naknadu za subvencioniranje udžbenika, uvesti jednosmjenski rad u osnovnoj školi te ostale projekte koji će doprinijeti boljoj demografskoj slici naše općine. Danas sa zadovoljstvom možemo reći da su porodiljne naknade u Općini preko među najvećima u državi, povećali smo subvencioniranje udžbenika, sa Zadarskom županijom napravili smo dodatne učionice i škola je prije dva mjeseca prešla na jednosmjenski rad, obnovili smo vrtić i sagradili jaslice. Taj veliki projekt financirali smo bespovratnim novcem Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU u iznosu od 600.000 kuna, od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku dobili smo bespovratnih 712.000 kuna, Zadarska županija uložila je 100.000 kuna, a ostatak, 1,100.000 kuna, osigurali smo u općinskom proračunu, istaknuo je načelnik Brižić.

Zahvalio je izvođačima radova, tvrtki Class projekt d.o.o., Zadar, djelatnicima DV Lastavica i roditeljima na strpljenju te svim županijskim službama koje su im uvijek izlazile ususret.

I zadarski župan Božidar Longin naglasio je kako je demografska obnova jedan od glavnih ciljeva, svjesni toga da se samo zajedničkim snagama može preokrenuti negativan demografski trend.

-Upravo s tim ciljem mi u županiji, ali i brojne naše jedinice lokalne samouprave, u proteklom smo razdoblju znatno povećali iznos naknade za novorođenčad. U prošloj smo godini tako isplatili gotovo 2,3 milijuna kuna za 1225 novorođene djece, a vesele me i pozitivni trendovi u Općini Preko. Iako nismo osnivači dječjih vrtića na svom području, već su to gradovi i općine, pružamo potporu gradnji i rekonstrukciji vrtićkih objekata, jer je skrb o najmlađima naš prioritet, dodao je župan Longin.

Na svečanom otvaranju novoobnovljenog vrtića i jaslica uime ministrice Gabrijele Žalac bila je državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU i pomoćnica ministrice Tajana Huzak, koja je poručila da “otvaranje vrtića znači da se zaista događaju pomaci u demografiji na našim otocima”.

-Za nas su to veliki uspjesi, i zato svaka pohvala Općini Preko, ali i Zadarskoj županiji jer zajedničkim naporima svi pripremamo dovoljno dobre projekte da se oni mogu kandidirati i za nacionalna i za europska sredstva. U ovom trenutku ministarstvo skrbi za oko 120 milijuna kuna nacionalnih sredstava iz državnog proračuna, što za 50-ak naseljenih otoka i je i nije dovoljno. Ali, bez obzira na to koliko otok bio razvijen, Uprava za otoke i Ministarstvo će se truditi da inicira i odabere dovoljno dobrih  projekata koji će se financirati ili iz proračuna ili iz EU fondova. Trenutačno se stvara takva podloga na nacionalnoj razini da ovakve, demografske projekte Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU smatra osnovnima i prioritetnima. Nadam se da ćemo se uskoro ponovno okupiti na otvaranju još većeg vrtića, poželjela je Tajana Huzak te podsjetila da je u projekte iz Zadarske županije u ovom financijskom i programskom razdoblju uloženo već 379 milijuna kuna.

Rad u novom vrtiću počet će 3. lipnja, u jaslice je upisano 12 djece, a u vrtiću je 38 mališana. Ravnateljica DV Lastavica Đana Ćurković Jadrijev napominje da će vrtić u Preku biti otvoren cijelo ljeto.

Prije svečanog otvaranja vrtića, župan Longin sa suradnicima posjetio je OŠ Valentina Klarina u Preku, gdje su sagrađene tri učionice, a nakon poplave u rujnu 2017. obnovljena i školska sportska dvorana. Taj projekt, vrijedan gotovo 600.000 kuna, zajednički su financirale Zadarska županija i Općina Preko.

Kako je bilo na otvaranju vrtića i u obilasku škole u Preku, pogledajte u FOTOGALERIJI