Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Blaženi Jakov Zadranin najmanje se štuje u rodnom Zadru

Tko je bio blaženi Jakov Zadranin? Gdje je živio, što je radio, tko ga danas štuje i zašto se o njemu najmanje zna u   Hrvatskoj i rodnom Zadru – samo je dio pitanja na koje su odgovore pokušali dati fra Stanko Škunca i redatelj Miljenko Dujela gostujući u subotu na predavanju o blaženom Jakovu Zadraninu u POU Dom na žalu.

Blaženi Jakov rodio se u Zadru oko 1400. godine, a svi životopisci smatraju da je bio hrvatskoga roda. S dvadeset godina stupio je u Samostanu svetog Frane u Zadru kao brat pomoćnik u franjevački red. Kad je njegov provincijal krenuo na generalni kapitul franjevačkog reda u Italiju, Jakov ga je pratio. Nakon toga ostao je u franjevačkoj provinciji svetog Nikole biskupa sa sjedištem u Bariju, glavnom gradu Apulije. Djelovao je u raznim apulijskim samostanima, a oko 40 godina u gradiću Bitettu pokraj Barija, kao redovnik, kuhar, sakupljač milostinje, vrtlar, vratar i sakristan.

-U dva navrata vođen je proces za beatifikaciju, 1629. bilo je pozvano 19 svjedoka, ali proces nije završen zbog iznenadne smrti suca, nadbiskupa Maserottija. Papa Klement XI. proglasio ga je 1695. blaženim, u ponovljenom procesu 17 svjedoka utemeljili su 53 čudesa koja su se dogodila njegovom zaslugom. Godine 1990. završen je dijacezanski postupak za njegovu kanonizaciju i spisi su predani Kongregaciji za proglašenje svetih u Vatikanu. Papa Benedikt XVI. potpisao je 19. prosinca 2009. dekret o junačkom stupnju kršćanskih kreposti za blaženog Jakova Zadranina, ali do danas bl. Jakov Zadranin nije proglašen svetim, ustvrdio je fra Škunca.

Napomenuo je da u Hrvatskoj nema nijedne crkve posvećene blaženom Jakovu Zadraninu, u Italiji ih je nekoliko, u Albaniji jedna, a dvije hrvatske katoličke misije, u Njemačkoj i u Švedskoj, nose njegovo ime.

-Sigurno je i neupitno da je Jakov rođen u Zadru. Pronađeni su i dokumenti da je mali Jakov kršten u crkvi Gospe od Porta, čiji se ostaci nalaze na mjestu današnje tržnice u Zadru. Godine 1433. ili 1435. Jakov je pratio provincijala na glavni kaptol u Firenci i Asiziju, nije se vratio u Zadar nego se uputio na jug i u Apuliji zadržao do kraja života. Jakov Zadranin u dokumentima je zapisan kao Ilir, Zadranin, Slaven i Dalmatinac. Umro je 27. travnja 1485. godine u samostanu u gradu Bitettu, čiji je zaštitnik, a kad je 1505. godine otvoren grob bl. Jakova Zadranina, pronađeno je njegovo neraspadnuto tijelo. Cijela Bitetta tjedan dana slavi svoga blaženika. Od srednjovjekovnog sajma do restorana i konoba koji nude specijalitete po receptima bl. Jakova Zadranina, a najpoznatije je varivo od boba, kazao je fra Škunca.

O najpoznatijoj srednjovjekovna povorci u Italiji u slavu nekog sveca ili blaženika govorio je i Miljenko Dujela, poznati zadarski novinar koji je desetljećima živio u Italiji i na nacionalnoj televiziji RAI radio kao redatelj, producent i reporter.

-Svake druge godine ova svjetovna i religiozna procesija održi se u New Yorku i Torontu gdje ima puno štovatelja bl. Jakova Zadranina. Relikvija bl. Jakova bila je i u Zadru u lipnju 1989., u Crkvi sv. Frane, a misu je držao ondašnji nadbiskup Marijan Oblak. Prošla su dva i pol desetljeća, pao je komunizam, dobili smo slobodnu Hrvatsku, ali se u odnosu Zadra prema Jakovu Zadraninu, nažalost, nije ništa promijenilo, rekao je Dujela te podsjetio da se nikada nije ostvarila ni inicijativa da se Zadar i Bitetta bratime.

-Na drugoj obali Jadrana tu su ideju s oduševljenjem prihvatili, ali s naše strane nema odjeka. Još uvijek se čeka odgovor s Narodnog trga! Nema interesa ni za organizaciju procesije u srednjovjekovnim nošnjama regije Apulija ulicama Zadra, iako su sudionici bili spremni platiti kompletan trošak dolaska. Nudili su se u više navrata. I sam sam to davno htio pokrenuti, ali ne mogu sam protiv vjetrenjača…, ustvrdio je Miljenko Dujela.

Predavanje o blaženom Jakovu Zadraninu organizirale su Udruga žena Luzor i Udruga Jakov Zadranin, koju su  osnovali veliki zadarski humanitarci Tanja i Igor Blaslov.

U glazbenom dijelu programa nastupili su Dječja klapa Baliniera i Luzarice, a na kraju predavanja organizatori su  posjetitelje počastiti varivom od boba koje je prema receptu bl. Jakova Zadranina pripremila Konoba Barbara iz Preka.