Udruga žena Luzor poziva na predavanje o blaženom Jakovu Zadraninu

Udruga žena Luzor poziva na predavanje o blaženom Jakovu Zadraninu

U organizaciji Udruge žena Luzor, u subotu, 18. svibnja u 17.30 sati u POU Dom na žalu Udruga Jakov Zadranin održat će predavanje o blaženom Jakovu Zadraninu.

Predavači će biti fra Stanko Škunca i redatelj Miljenko Dujela, a u glazbenom dijelu nastupit će Dječja klapa Baliniera i Luzarice.

Nakon predavanja organizatori će posjetitelje počastiti varivom od boba, koje će prema receptu blaženog Jakova pripremiti Konoba Barbara.

Blaženi Jakov rodio se u Zadru oko 1400. godine, a svi životopisci smatraju da je bio hrvatskoga roda. Zapisano je i ime njegovih roditelja: Leonardo i Beatrice Varingez ili Varindjec. S dvadeset godina stupio je u Samostanu svetog Frane u Zadru kao brat pomoćnik u franjevački red. Kad je njegov provincijal krenuo 1438. na generalni kapitul franjevačkog reda u Italiju, Jakov ga je pratio. Nakon toga ostao je u franjevačkoj provinciji svetog Nikole biskupa, sa sjedištem u Bariju, glavnom gradu Apulije. Djelovao je u raznim apulijskim samostanima (Cassano delle Murge, Conversano, Bari), a oko 40 godina u gradiću Bitettu pokraj Barija, kao redovnik žarke molitve, kuhar, sakupljač milostinje, vrtlar, vratar i sakristan.