Žiriju najbolje ulje Darija Ivanca, publika odabrala Roberta Milina

Žiriju najbolje ulje Darija Ivanca, publika odabrala Roberta Milina

Još jednom se dogodilo da se ukusi publike i struke ne podudaraju. Prema stručnome mišljenju Udruge senzorskih analitičara Olea iz Zadra, šampion 7. Dana maslinovog ulja Ugljan je mladi maslinar Dario Ivanac iz Ugljana.

A prema ocjeni publike, odnosno posjetitelja okupljenih u subotu navečer na finalu manifestacije koja je održana u Domu kulture u Ugljanu, najbolje ulje napravio je Robert Milin iz Ugljana.

Srebrnu medalju žiri je dodijelio Vojku Škopiću iz Ugljana, a brončanu Danki Korda iz Škabrnje. Drugo mjesto po izboru posjetitelja pripalo je Vojku Štrmelju iz Ugljana, a treće Maji Dešpoja iz Dobropoljane.

Ukupno se na natjecanje prijavilo 19 maslinara iz Ugljana, Preka, Kali, Dobropoljane, Zadra, Rijeke, Obrovca i Škabrnje s ukupno 21 uzorkom ulja. Najviše je bilo ekstradjevičanskih, a najmanje, za razliku od prijašnjih godina, ulja dobivenih od “maslina iz mora”.

Kako je naglasila Anastazija Milardović iz zadarske Udruge senzorskih analitičara maslinovog ulja Olea, ugljanska maslinarska manifestacija raste iz godine u godinu, ne samo zbog masovnosti i popularnosti među maslinarima, nego ponajprije zbog kvalitete ulja.

-Godina je bila lošija od prethodne jer su masline zbog hladne zime slabije rodile, ali godina ipak nije lošija što se kvalitete tiče. A to je najvažnije! Tome u prilog govori podatak da smo i ovdje u Ugljanu imali najviše ekstradjevičanskih ulja, a najmanje ulja od “maslina iz mora”, što je iznimno važno jer su ekstradjevičanska ulja i zdravija i kvalitetnija, dodala je Anastazija Milardović.

Sedme Dane maslinovog ulja u Ugljanu organizirali su Općina Preko, TZM Ugljan i Udruga senzorskih analitičara maslinovog ulja Olea iz Zadra. U popratnom programu održali su se Festival otočnih proizvoda s izlagačima s otoka Pašmana i Ugljana, vođena degustacija maslinovog ulja, predavanja Šime Marcelića i Mladena Lucina te lutkarska predstava “Keko eko” splitskog kazališta Produkcija Z. U programu dodjele zahvalnica, diploma i nagrada sudjelovala je Udruga Điran iz Ugljana.

Kako je bilo na 7. Danima maslinovog ulja u Ugljanu, pogledajte u FOTOGALERIJI