Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Moramo li blokirati luke u Gaženici i Preku da dobijemo bolje trajekte?

Svake godine uoči sezone, a ni zimski mjeseci nisu iznimka, stanovnici Ugljana i Pašmana, vikendaši i turisti suočavaju se s istim prometnim problemom: neadekvatnim trajekatima koji prometuju na liniji Zadar (Gaženica) – Preko.

Osim što uzrokuju opće nezadovoljstvo putnika, stvaraju i brojne probleme i neugodnosti.

Još jednom to je bio povod da načelnik Općine Preko Jure Brižić uputi otvoreno pismo ravnateljici Agencije za obalni linijski pomorski promet Paoli Vidović, državnom brodaru Jadroliniji, Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture i Zadarskoj županiji. Pismo prenosimo u cijelosti:

Prema podacima za 2018. godinu trajektna linija Zadar (Gaženica) – Preko treća je najprometnija na Jadranu s prevezenih 1,097.792 putnika i 356.783 vozila. Važnost ove linije iznimna je za otočno gospodarstvo i za razvoj turizma. Preseljenjem trajektne luke u Gaženicu trebao se riješiti problem velikih gužvi na trajektnom pristaništu i omogućiti putnicima što brži i sigurniji dolazak na otoke i sama infrastruktura u luci Gaženica zadovoljava sve standarde i kapacitete za prihvat velikih i modernih trajekata.

Međutim, mi se, nažalost, još uvijek vozimo starim i neadekvatnim trajektima kao što su „Sis“ (sagrađen 1986. godine ) i „Vladimir Nazor“ (sagrađen 1974. godine) koji su neprikladni u svakom pogledu te ne mogu nikako zadovoljiti potrebe jedne od najprometnijih linija na Jadranu.

Ponajprije nemaju dovoljne kapacitete za prihvat vozila i vrlo često se događaju situacije da putnici i vozila ostaju neukrcani pa ogorčeni otočani i turisti često ostaju u Gaženici čekati sljedeći, bolji trajekt. To je prva slika koju turisti dožive kad krenu na otok i naravno da su nezadovoljni već na početku.

Ali to nije sve. Kad se ukrcaju u trajekt kao što su „Sis“ i „Vladimir Nazor“, shvate da je situacija još gora i vjerojatno se požele vratiti kući istog trena. Ti trajekti u vidno su lošem stanju i potpuno neadekvatni. Stari su, oronuli, truli, hrđavi, prljavi i prašnjavi. U toliko su sramotnom stanju da se pitamo kako uopće imaju potrebne dozvole i ispunjavaju uvjete za prijevoz putnika. Namještaj u salonima je toliko star i prašnjav da ga je vjerojatno nemoguće i očistiti, na podu se nalazi stari, oštećeni, izlizani linoleum, zidovi su oštećeni i truli, okviri prozora su u raspadajućem stanju, WC-i su neprikladni za korištenje itd.

Svojim izgledom ulijevaju putnicima određenu nesigurnost pa čak i strah prilikom plovidbe. Cjelokupni dojam trajekata je takav da se turisti pitaju kako je moguće da uopće plove, a i mi se pitamo zajedno s njima. Kao dokaz svemu ovome u prilogu dopisa dostavljamo Vam fotografije stanja trajekta „Sis“ snimljene prije nekoliko dana na liniji Zadar (Gaženica) – Preko.

Na dosadašnjim sastancima već smo Vas upozoravali na stanje trajekata prilikom kojih ste prihvatili naše primjedbe, složili ste se s nama i obećali promjene, ali, nažalost, vidimo da se ne pridržavate rečenog i da kapacitete ne raspoređujete pravedno po cijelom Jadranu.

Smatramo da na linija Zadar (Gaženica) – Preko zbog prometa koji ostvaruje zaslužuje velike, moderne, brze i udobne trajekte koji će zadovoljiti i kapacitetom i kvalitetom jer putnicima treba omogućiti sigurnu, ugodnu i brzu plovidbu do otoka.

Svim silama se borimo za boljitak otoka, za sprečavanje depopulacije, za napredak, izjednačavanje standarda i bolji život otočana. Poduzimaju se razne mjere na nacionalnoj i lokalnoj razini kako bi se osigurao razvoj otoka, razvitak otočnog gospodarstva i turizma te ostanak stanovništva na otoku.

Međutim, pitamo se želite li i Vi to isto ili nas želite unazaditi, onemogućiti razvoj, otežati život otočana i potaknuti iseljavanje. Zbog Vaših trajekata svakodnevno slušamo primjedbe stanovnika koji smatraju da smo zanemareni, da smo građani drugog reda i da smo manje vrijedni. Mislimo da su u pravu i u potpunosti se slažemo s njima jer Vaša neadekvatna i nepravedno raspoređena flota upravo to i dokazuje.

Ovim putem Vas molimo da preispitate sve mogućnosti i pronađete način da se ovi stari i neadekvatni trajekti zamijene boljim, modernijim i adekvatnijim trajektima na zadovoljstvo svih mještana i posjetitelja našega otoka.

Također Vas molimo, ne dozvolite da ovaj dopis bude samo još jedna u nizu prosvjednih nota i zahtjeva otočana te da ostane ležati na dnu ladice, već poduzmite konkretne korake i time pokažite stvarnu volju i želju za poticanjem razvoja hrvatskih otoka.

Ukoliko nemate volje, želje i sposobnosti za rješavanje krucijalnog prometnog problema nas otočana, bit ćemo primorani rješavati ga blokadom trajektnih luka u Gaženici i Preku u jeku turističke sezone, stoji u otvorenom pismu načelnika Općine Preko Jure Brižića.