Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Veli Iž: I ove godine okupili su se najmlađi čuvari Božjega groba

I ovoga Velikog petka okupili su se najmlađi čuvari Božjega groba u Dalmaciji, u Velom Ižu na otoku Ižu.

Šestorica mališana, svi u dobi od osam do deset godina, čuvali su Božji grob na večernjim obredima Velikoga petka i sudjelovali u noćnoj procesiji “Puče moj” noseći kacige, koplja i tunike u stilu rimskih vojnika, predstavljajući stražu koju je Poncije Pilat, rimski upravitelj Judeje, bio postavio na Kristov grob onoga prvoga Velikoga petka u Jeruzalemu prije 2000 godina.

Luka Brčić, Filip Škorlić, Gabrijel i Ivano Pekić, Luka Korolija i Ante Duvnjek sudjelovali su i u tradicionalnom pozivanju puka u crkvu na Veliki petak, kada su zvona “vezana”, obilazeći s drugim dječacima mjesto s drvenim čegrtaljkama “škripavicama” i uzvikujući “Ovo je prvi, drugi i treći na službu u svetoga Petra” te oglašavajući podne.

Stara je to pasionska tradicija poznata diljem Sredozemlja uz bogate crkvene običaje Velike “šetemani” koja prethodi Uskrsu. Sačuvale su se osobito uz našu obalu koja je stalno bila u doticaju s mediteranskim zemljama gdje se na posebno svečan i ritualan način štuje muka Kristova u Velikom tjednu.

Ti obredi imaju svoj vrhunac u noćnoj procesiji Velikoga petka kada se po mjestima osvijetljenim vatrama i svijećama kreću procesije s križem i pjeva tužaljka Prijekori “Puče moj, što učinih tebi,,,”.

U Velom Ižu su sačuvani stari liturgijski običaji Velikog tjedna kao i pučko glagoljaško pjevanje koje ih prati tih dana. Procesija Velikog petka kreće se uz obalu i kroz uske uličice po čitavom mjestu koje su te večeri osvijetljene svijećama.

Najmlađe dalmatinske čuvare Kristova groba pomogli su opremiti Vatrogasno društvo Veli Iž i župna crkva, a već se pokazalo i premalo opreme za sve koji žele u tome sudjelovati pa se planira i izrada novih uniformi za dogodine.

Livio Marijan