Međunarodni Dani masline u Zadru i na Pašmanu

Međunarodni Dani masline u Zadru i na Pašmanu

Sve je spremno za 21. izdanje manifestacije Dani masline 2019., koje će se pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, odvijati u subotu i nedjelju, 27. i 28. travnja u Zadru i na otoku Pašmanu.

Dvodnevni program vrvi od zanimljivih događanja, a s najviše nestrpljenja maslinari isčekuju subotu navečer, kada će u JK Uskok na Vitrenjaku biti dodjela nagrada i priznanja za kvalitetu maslinovog ulja i proglašenje šampiona.

-Od ukupno 156 uzoraka iz svih hrvatskih jadranskih županija, po prvi put i iz BiH, 85 posto ulja su u kategoriji ekstradjevičanskih. Unatoč nepovoljnoj maslinarskoj godini, sve više maslinara naučilo je proizvesti maslinova ulja visoke kakvoće. Koriste agrotehničke mjere u uzgoju maslina, proizvode zdrav plod, beru u optimalnim terminima, odmah prerađuju masline te ulje skladište i čuvaju na primjeren način, kaže Filip Erceg, voditelj profesionalnog panela Zadarskog zavoda za javno zdravstvo.

Predsjednik organizacijskog odbora Benito Pucar ističe da je za Dane masline važnije kvaliteta nego masovnost.

-U dva desetljeća, koliko manifestacija traje, postignut je visok stupanj međusobnog povjerenja između maslinara i organizatora. Obilazeći podrume i uzimajući uzorke izravno iz spremnika maslinara stručnjaci su poučavali maslinare kako proizvesti i čuvati ekstradjevičanska ulja, i to je dalo rezultate. Iz godine u godinu maslinari su proizvodili bolja ulja tako da je prestala potreba za izravnim uzorkovanjem, smatra Pucar i pojašnjava kako je s vremenom masovnost prerastala u kvalitetu.

Prvog dana, 27. travnja, u Gradskoj loži bit će uručena godišnja priznanja 20. Međunarodnih Dana Masline Zadar 2018. Maslinarski marendin održat će se na Narodnom trgu u 11.30 sati, a profesor kuharstva Renato Kraljev i  učenici Hotelijersko-ugostiteljske i turističke škole pripremat će tradicionalno jelo – varivo od leće, slanutka i orza za oko 500-600 osoba. Uz ovu tradicionalnu deliciju „iz liburnskih vremena” posjetitelji će na vođenim degustacijama moći kušati i naučiti razlikovati dobro od lošeg ulja. Paralelno će se odvijati i sljubljivanja ulja i sira sa sve boljim ravnokotarskim vinima.

Marendin ima i humanitarni karakter – dobrovoljnim prilozima posjetitelja za konzumirana jela i pića podržat će se  nastojanja Lige protiv raka i Onkološkog odjela Opće bolnice Zadar u prikupljanju novca za kupnju aparata za zračenje neophodnog u liječenju onkoloških bolesnika.

U 17 sati u dvorani JK Uskok na Vitrenjaku održat će se Okrugli stol o aktualnim temama iz maslinarstva i uljarstva, a prof. dr. sc. Đani Benčić i Mladen Lucin održat će prezentaciju modela “Zaštite izvornosti ekstradjevičanskih maslinovih ulja zadarske županije“.

Drugoga dana, u nedjelju, 28. travnja, predviđen je stručni izlet na otok Pašman. Zainteresirani maslinari će se okupiti na Vitrenjaku ispred JK Uskok i u 9.30 sati krenuti prema Pašmanu. Dio sudionika će u Kraju posjetiti  Samostan sv. Duje, a oni koji će se natjecati u pripremanju žgvaceta, tradicionalnog jela od mlade janjetine, ostat će u središtu Pašmana, gdje će se održati 4. po redu natjecanje Žgvacet 2019. Sudjelovanje su već potvrdile kuharske ekipe iz Slovenije, iz Krasice u Istri, domaće iz Ugljana, ekipe iz Bukovice i Ravnih kotare te iz Bara u Crnoj Gori. Dolazak najavljuju i ravnokotarski mesari iz Raštana Gornjih pojačani generalom Rahimom Ademijem.
Sve će nadgledati masterchef Renato Kraljev.

U sklopu stručnog izleta posebno zanimanje vlada za prezentaciju rezidbe u stoljetnom masliniku OPG-a Budislava Mađerić koju će voditi agronom Marijan Tomac.

Okupljanje svih sudionika u središtu Pašmana predviđeno je u 14 sati. Nastupit će KUD-ovi Nevijana iz Neviđana i Bokolje iz Dobropoljane. Nakon proglašenja pobjednika u kuhanju žgvaceta, povratak u Zadar planiran je za 16 sati.

Događanja, znači, kao u priči, a organizatori Udruga prehrambenih tehnologa i nutricionista Zadarske županije još najavljuju i iznenađenja koja će posjetitelji saznati na samoj manifestaciji 27. i 28. travnja u Zadru i u Pašmanu na otoku Pašmanu.