Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Festival znanosti u Tkonu: Zadarski učenici izradili fasadni mozaik

U suradnji Sveučilišta u Zadru, zadarske Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, Instituta za pomorsku baštinu Ars Nautica i Općine Tkon, u sklopu Festivala znanosti u Tkonu, u Ulici Kuntrata, postavljen je fasadni mozaik.

Cijelo događanje odvijalo se od 8. do 10. travnja po motom “Obojimo otok bojama sunca i mora”, a u izradi mozaika sudjelovali su učenici zadarske Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, koji su s mentoricama Leom Ljubom Kocijan i Majom Pavin Radaljac još u siječnju započeli s pripremama.

Uzorak mozaika odabran je među prijedlozima koje su izradili učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, a postavljanje je bilo popraćeno projekcijama i tehničkim objašnjenjima cjelokupnog tijeka izrade, od idejne skice do konačnog proizvoda.

– Mozaik živih boja i morske tematike postavljen je na neuglednom zidu u središtu mjesta i svakako je uljepšao javni prostor, kaže prof. dr. Irena Radić Rossi sa Sveučilišta u Zadru, čiju je inicijativu i poziv za sudjelovanje na Festivalu znanosti spremno prihvatila ravnateljica Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Marjana Bakmaz te podržao Goran Mušćet, načelnik Općine Tkon, koja je nedavno uredila Kuntratu, jednu od najstarijih ulica u mjestu. Materijal za mozaik i mural nabavio je Institut Ars Nautica.

– U tome smo se smislu željeli pridružiti inicijativi i uz pomoć razigranog fasadnog mozaika morske tematike osvježiti jedan neugledan zid zgrade u kojoj se u prizemlju nalaze ambulanta i poštanski ured, a prostore prvoga kata koristi Institut za pomorsku baštinu Ars Nautica, dodaje prof. dr. Radić Rossi.

Budući da je Institut za pomorsku baštinu Ars Nautica osnovan u Tkonu, željeli su se na neki način i odužiti lokalnoj samoupravi na podršci, napominje profesorica Radić Rossi.

– Naše aktivnosti nastojimo usmjeravati na sudjelovanje u svakodnevnom životu lokalne zajednice, ali i na istraživanje, zaštitu i očuvanje hrvatske pomorske baštine na kudikamo široj razini. Ove je godine, zahvaljujući aktivnom članu Davoru Matešiću, Institut Ars Nautica upisan i na listu nositelja nematerijalnog kulturnog dobra umijeća gradnje suhozida Ministarstva kulture, što je posebno značajno s obzirom na veliku kulturno-povijesnu vrijednost suhozidne gradnje i mnoge suhozide koji su se do danas očuvali u pašmanskim krajolicima, objašnjava prof. dr. Irena Radić Rossi.

Pokrenuli su, dodaje, i mnoge druge inicijative, poput uključivanja Općine Tkon u Interreg projekt zaštite i popularizacije pomorske baštine Arca Adriatica pa se nadaju da će se i na tome planu realizirati mnogo lijepih i korisnih ideja. U svim inicijativama iznimno je značajna podrška svih članova i njihovih matičnih institucija, a posebno Sveučilišta u Zadru, Instituta za povijest umjetnosti – Centar Cvito Fisković u Splitu i Hrvatskog instituta za povijest.

– Izrada fasadnog mozaika na javnoj gradskoj površini koja nije jako istaknuta, ali je zamjećuju svi prolaznici i svi koji u ambulati traže liječničku pomoć, rezultat je želje da se na neki način odužimo mještanima Tkona, među kojima se već pet godina osjećamo izrazito ugodno. I oni sami iskazali su zanimanje za aktivno uključivanje u rad udruge pa ćemo u tome smjeru nastaviti razvijati svoju djelatnost u bliskoj budućnosti, poručuje prof. dr. Radić Rossi.

Za boravka u Tkonu dio se učenika prihvatio i oslikavanja još jedne zaklonjene zidne površine, skrivene pogledima s ulice, ali dobro vidljive svima koji posjećuju prvi kat zgrade. Studentica arheologije Nikolina Ćuk također se aktivno uključila u inicijativu i redovito fotografski dokumentirala napredak priprema mozaika te član Instituta Ars Nautica Matej Martinčak, a radove su izveli učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zadra –  4. razred, slikarski dizajn, prof. Maja Pavin Radaljac: Nikolina Lambaša, Tomislav Kačmarčik, Lana Karužić, Karla Mrkić, Larisa Čabrić, Bepina Stojić i 3. razred, scenografski dizajn, prof. Lea Ljuba Kocijan: Andrea Justinić, Andrea Vejić, Tea Mikić i Ena Lasić.