Nakon deset godina obnovljen pasionski oratorij “Križina”

Nakon deset godina obnovljen pasionski oratorij “Križina”

Nakon desetogodišnje stanke, pasionski oratorij “Križina”, autora glazbe i teksta prof. Ive Nižića, vratio se publici, ali u obnovljenom izdanju.

Novi život, prema riječima autora, udahnuo je oratoriju prof. dr. Živko Nižić, i učinio je to više nego dobro.

-Prof. dr. Živko Nižić obukao je “Križinu u novo vizualno ruho, iščitao i otkrio nove metafore. Pogodio je spoj otočne i Kristove muke i ja sam siguran da će “Križina” rasti sa svakom novom izvedbom, kaže prof. Ivo Nižić, koji se sa svojim zborom Condura Croatica i članovima Župnog zbora sv. Cecilije iz Preka, KUD-a Preko i Udruge žena Luzor upravo vratio s gostovanja u Lanišću u Istri.

Na poziv svećenika Josipa Mašine, inače rođenog Prečanina, župnika u Lanišću i Roču, oratorij “Križina” izveden je u Crkvi sv. Kancija, Kancijana i Kancijanile mučenika u Lanišću i bio je to, ističe, nastup prepun opipljive sinergije publike i izvođača.

– Mislim da nikad dosad nisam doživio takvu interakciju s publikom. Uistinu je bilo veličanstveno, stanovnici  Lanišća u potpunosti su osjetili i identificirali se s našom otočnom mukom. To malo mjesto obilježio je tragičan događaj 1947. godine, kada je u župnoj crkvi ubijen velečasni Miroslav Bulešić, koji je prije pet godina proglašen blaženikom. Bilo je dirljivo kako su doživjeli taj spoj glazbe, teksta i vizualnog. I poslije, na druženju, spontano su prilazili i čestitali nam, a našega mladog i karizmatičnog svećenika Josipa Mašinu obožavaju. Neki su čak pitali jesmo li došli po njega jer se boje da će otići, dodaje prof. Ivo Nižić, skladatelj triju glasovitih pasionskih oratorija “Svit za spasom vapije”, “Križina” i “Zadnja postaja”.

Oratorij “Križina” praizveden je 2001. godine u Preku, nakon toga Condura i Prečani gostovali su u Zagrebu i mnogim mjestima u Hrvatskoj, a u Zadru je snimljen i nekoliko puta emitiran u programu HTV-a. Redateljica “Križine” bila je dramska umjetnica Milena Dundov koja se, kako navodi prof. Ivo Nižić, zbog obveza nije moga prihvatiti obnove. U autorskom timu zamijenio ju je prof. dr. Živko Nižić i donio jedno novo čitanje i vizualizaciju cijele priče.

U “Križini” sudjeluje 80-ak pjevača i glumaca, solisti su Davor Stipanov, Mateo Marnika i Mladen Košta, duete pjevaju Jelena Rušev Mogilevskij , Jasna Košta, Mira Lisica i Nevija Pavić. Majstor svjetla i scene je Robert Košta, redatelj prof. dr. Živko Nižić i dirigent prof. Ivo Nižić.

Kako je bilo na gostovanju u Lanišću, koje su organizirali Grad Zadar, Općina Preko i Župa Lanišće, pogledajte u FOTOGALERIJI

Fotografije Antun Aljinović i Vid Dunatov