Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Zadarski studenti na terenskoj nastavi u masliniku u Preku

U sklopu kolegija Osnove voćarstva, četrdeset studenata druge godine Primijenjene ekologije u poljoprivredi, u utorak su bili na terenskoj nastavi u masliniku u Preku.

– Studenti Odjela za ekologiju, akvakulturu i agronomiju Sveučilišta u Zadru upoznati su s ekstenzivnim uzgojem maslina, odnosno njegovim prednostima i nedostacima. U sklopu predavanja studenti su upoznati s tehnologijom i uvjetima koje je potrebno ispuniti da bi se taj sustav održao, pojasnio je voditelj terenske nastave Šime Marcelić, asistent na Odjelu za ekologiju, agronomiju i akvakulturu.

U masliniku s nasadom autohtonih sorti oblice i drobnice studentima su prezentirani rezidba maslina, dvije tehnike „izolacije vrha“ i rez unatrag. Osim toga, demonstrirano je cijepljenje maslina „pod koru“ i „na raskol“ te jednostavni spoj.

Terensku nastavu studenata financira Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu, a podupire Općina Preko koja je u svoje razvojne planove ugradila održivi sustav uzgoja i ekološki pristup uzgoju maslina.