Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Čeprljanda: Udruga Idro ugostila ugljanske učenike

U povodu obilježavanja Svjetskog dana voda, članovi Udruge mještana Ugljan – Čeprljanda Idro ugostili su na odmorištu Jama učenike OŠ Valentina Klarina, Područne škole Ugljan.

-U pratnji učiteljica, ovaj važan lokalitet, biser čiste i netaknute prirode, posjetili su učenici od prvog do četvrtog razreda. Bili su to ujedno i naši prvi “službeni” turisti u predsezoni, na što smo iznimno ponosni, kaže predsjednik Idra Mate Karlović, koji je na nedavno održanoj skupštini jednoglasno izabran za prvog čovjeka Udruge mještana Ugljan – Čeprljanda.

Na tome mjestu zamijenio je dugogodišnjeg predsjednika Dragana Karlovića, koji je zahvalio mještanima na dotadašnjoj potpori i suradnji. Ali, kako kaže novi predsjednik, nisu to jedine novosti u Udruzi Idro, koja se uvijek isticala velikim zajedništvom i brigom za svoje mjesto.

– U novu godinu ušli smo mnogo planova! Osim promjene na čelu udruge, vrlo važnim smatramo nastavak projekta
“Ugljan na dlanu”, za koji smo 2018. godine na natječaju OTP banke dobili financijsku potporu. Uredili smo vidikovac na brdu Mali Kuran, pristupni put i postavili putokaze, do ljeta je u planu spajanje šumskih putova za lokacije odmorište Jama – Mali Kuran – Veliki Kuran u dužini od oko 1500 metara, a čišćenje će odraditi mještani Čeprljande. Ono što nam je od velike važnosti i trenutačno najveći izazov jest – sportsko igralište. Potreba za takvim sadržajem postoji odavno, ali na inicijativu mještana te uz potporu i suglasnost Općine Preko realizacija se očekuje uskoro. Riječ je o nogometno-košarkaškom igralištu koje će upotpuniti sadržaj Čeprljande. Udruga će sudjelovati sa svojim raspoloživim sredstvima uz pomoć Općine Preko, no koristimo priliku pozvati potencijalne donatore da nas podrže, navodi Mate Karlović.

Podsjeća i da je prije mjesec dana očišćen šumski put, jugoistočno od odmorišta Jama, koji vodi do „bunje“ – skrovišta koje su najčešće koristili pastiri. U tijeku je postavljanje putokaza i interpretacijske ploče za taj lokalitet.
Zaseok Čeprljanda ima 10-ak kilometara očišćenih šumskih staza i mještani bi željeli u budućnosti ostvariti suradnju u organizaciji izleta s avanturistima, rekrativcima, zaljubljenicima u prirodu kako bi mjesto živjelo punim plućima 365 dana u godini.

Već za svibanj Karlović najavljuje i izlet mještana Čeprljane u NP Krka jer je i to način da se još bolje povežu sve generacije kako bi mjesto što više napredovalo i razvijalo se.

– Ljeto će i ove godine biti uzbudljivo s obzirom na to da je pred nama organizacija 40., jubilarne Čeprljandske fešte. Detalje zasad nećemo otkrivati, sve će se znati na vrijeme, ali ovim putem, uime cijele udruge, želim zahvaliti svim dosadašnjim suradnicima koji su nam na bilo koji način pomogli. Nadamo se da je ovo samo početak i „vjetar u leđa“ budućim projektima, zaključuje novi predsjednik.

Fotografije Udruga Idro/Martina Barešić