Na Danu narcisa u Preku otočne udruge prikupile 10.030 kuna

Na Danu narcisa u Preku otočne udruge prikupile 10.030 kuna

Na jedanaestom obilježavanju Dana narcisa na otocima Ugljanu i Pašmanu, koji se danas održao u Preku pod motom “Kap dobrote – ocean zdravlja”, prikupljeno je 10.030 kuna.

Uz domaćine, Udrugu žena Luzor iz Preka, javnozdravstvena akcija Dan narcisa, posvećena oboljelima od raka dojke, okupila je većinu otočnih udruga i KUD-ova. Kako je kazala organizatorica i inicijatorica Vesna Benić, akcija se održava radi pružanja potpore oboljelima, smanjenja smrtnosti od raka i poboljšanja kvalitete života oboljelih i njihovih obitelji.

– Poruka Dana narcisa je buđenje i davanje nade oboljelima od malignih bolesti. Svi mi kao civilno društvo želimo im poslati tu poruku nade u ozdravljenje, naglasila je Benić, a o iskustvima liječenja i važnosti preventivnih pregleda okupljenima je govorila dr. Miroslava Markulin, koja se, nažalost, i sama bori protiv ove teške bolesti.

Prema njezinim riječima, rak dojke većinom pogađa žene, ali i muškarce, o čemu se, nažalost, ne govori često.

-Ne znam hoću li govoriti kao liječnica ili kao oboljela žena! Rak dojke je bolest koja ima tisuću lica. Uzrok joj se ne zna, mnogi čimbenici utječu na to. U Europi svake godine od raka dojke oboli oko 500.000 žena, a oko 130 do 150.000 ih umre. U Hrvatskoj godišnje oboli oko 2500 žena, a po prvi put prošle godine umrlo ih je manje od tisuću. Krećemo se prema boljim rezultatima, ali još uvijek u smrtnosti žena od raka dojke držimo neslavno visoko mjesto s Mađarskom. U broju oboljevanja ne razlikujemo se od drugih zemalja Europske unije, ali po smrtnosti jako. To nam govori o važnosti preventive, da se moramo odazivati na preglede, da moramo osvijestiti da je to problem i da možemo puno toga sami učiniti. Svi, kao zajednica, kao obitelj. Jer bolesna žena, bolestan muškarac znači da je bolesna i obitelj. Bolest je nešto što se tiče ne samo pojedinca nego cijele zajednice i samo se zajedno možemo boriti, poručila je dr. Markulin.

Javnozdravstvenoj akciji Dan narcisa u Preku odazvali su se Udruga Levanda i KUD Sv. Luka iz Ždrelca, Udruga žena Kukljica, Općina Kukljica, Udruga Tim iz Preka, Udruga Kančuolica iz Kali, Udruga Sv. Fume iz Sutomišćice, KUD Sv. Ante iz Lukorana i Udruga Điran iz Ugljana.

U prigodnom programu nastupile su članice Udruge žena Luzor iz Preka, polaznici likovne radionice Mala sirena iz Preka, Dječja klapa Baliniera, plesna skupina Udruge Tim iz Preka i plesačice iz Područne škole Kali.

Prikupljena donacija namijenjena je kupnji aparata za zračenje onkoloških bolesnika i dodatnu opremu Onkološkog odjela u Poliklinici zadarske bolnice.

Međunarodni Dan narcisa prvi je put održan 1957. godine u Torontu u organizaciji kanadskog udruženja za borbu protiv raka (Canadian Cancer Society), a u Hrvatskoj se obilježava već 23 godine.

Sljedeći, 12. po redu Dan narcisa za otoke Ugljan i Pašman održat će se u Sutomišćici.

Kako je bilo na otočnom Danu narcisa u Preku, pogledajte u FOTOGALERIJI