Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

“Naša vala” barba Bore Mrve otkrila otočno jezično bogatstvo

Lipa li je od Mulina vala/nju je nama Božja ruka dala… Početni su stihovi pjesme “Naša vala” i istoimene prve knjige poezije i proze kojima najstariji član Udruge Điran – Dalibor Bore Mrva – čitatelja uvodi u svoj pogled na otočni život i svijet.

Podijeljena u tri tematske i vremenske cjeline, “Sličice iz djetinjstva i mladosti”, “Pjesme prigodne” i “Razmišljanja dida Bore”, knjiga poezije i proze “Naša vala”, koja je u subotu predstavljena u Ugljanu, čuvar je i jednog posebnog vremena i dijalektalnog otočnog izraza koji se teško prenosi novim generacijama.

Prema riječima samog autora, svaka pjesma i prozni izričaj imaju svoju istinu.

-U ovoj maloj pjesmarici nastojao sam opisati kakav je bio život u djetinjstvu i kasnijim godinama, kazao je barba Bore na promociji.

A on je, prema svemu opisanom, pun sjećanja na djetinjstvo, majku, očaranost rodnim otokom, nostalgijom za mladim danima… Knjiga “Naša vala”, kako je u predgovoru napisala urednica i lektorica Slavica Luštica Karlović, njeguje “autohtoni jezik koji se brzo mijenja i gubi. Miješa se sa standardnim i kolokvijalnim jezikom i ubrzo nestaje. Zato je ova zbirka, kao i mnoge slične, bitna, jer je pisana na jednoj od brojnih varijanti čakavskoga narječja, lokalnim govorom zaseoka Mulina na kraju otoka Ugljana. To govori o jezičnom, leksičkom i naglasnom bogatstvu našeg jezika, gdje na jednom otoku svaki zaseok ima svoje specigičnosti”.

Stil pisanja barba Bore odlikuje se lakoćom izražavanja, odražava pozitivan stav, uživanje u životu, duhovitost, a sve to ovu zbirku čini vrijednom čitanja.

O autoru je na predstavljanju knjige govorila predsjednica Udruge Điran Ingrid Vuchich, koja je naglasila da djela poput barba Borine “Naše vale” imaju neprocjenjivu vrijednost jer budućim generacijama omogućuju blisku povezanost s prošlošću.

U prigodnom programu na predstavljanju knjige nastupili su Udruga Điran i Klapa Basket. Urednica je Slavica Luštica Karlović, a nakladnik Udruga Điran.