Plenković na otvorenju radova izgradnje ribarske luke u Kalima i trajektne luke u Tkonu

Plenković na otvorenju radova izgradnje ribarske luke u Kalima i trajektne luke u Tkonu

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, u sklopu posjeta Zadarskoj županiji, otvorio je u četvrtak, 7. ožujka, više od 30 milijuna kuna vrijedne radove na kaljskoj ribarskoj luci Vela Lamjana. U sklopu radova na Ribarskoj luci Vela Lamjana dogradit će nova obala za prihvat ribarskih brodova od 162 metara, osigurat će se površina za deponiranje ribarskih mreža i ostale opreme, glavni lukobran produžit će se za 30 metara čime će se zaštititi akvatorij luke i izgradit će se posebna obala za manje brodove od 140 metara.

Naime, Lučka uprava Zadar prošle je godine kandidirala projekte modernizacije i dogradnje Ribarske luke Vela Lamjana i Ribarske ruke Gaženica za sufinanciranje sredstvima Ministarstva poljoprivrede – Uprave za ribarstvo u okviru mjere Ribarske luke, iskrcajna mjesta, burze riba i zakloništa, ukupne vrijednosti oko 60 milijuna kuna. Lučkoj upravi Zadar su u srpnju 2018. odobrena zatražena sredstva, slijedom čega je provela postupak javne nabave u okviru Projekta modernizacije i dogradnje Ribarske luke Vela Lamjana.

U Tkonu je premijer Plenković u pratnji načelnika općine Tkon Gorana Mušćeta obišao gradilište trajektne luke Tkon koja je od osnutka Županijske lučke uprave Zadar, od 1998. godine do danas, njen najveći projekt. Ovim značajnim ulaganjem kroz sredstva EU i potporu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, trajektnoj luci Tkon će biti omogućen kompletan završetak izgradnje u roku od dvije i pol godine. Procijenjena vrijednost radova na trećoj fazi bila je 32 milijuna kuna, ali je nakon postupka javne nabave iznos smanjen na 25 milijuna kuna s PDV-om. Ukupna vrijednost radova u prve tri faze trajektne luke Tkon je gotovo 45 milijuna kuna.

Ovo je prvi projekt u Republici Hrvatskoj koji se financira iz europskog programa Konkurentnost i kohezija, iz kojega je za infrastrukturne lučke projekte na našoj obali namijenjeno 80 milijuna eura. Nakon prve i druge faze gradnje nove trajektne luke Tkon, koje su završene prije godinu i pol dana, sada će se s 32 milijuna financirati gradnja gata s dva veza, ukrcajno-iskrcajnog prostora, platoa pristaništa, podmorskog propusta te platoa ukrcajnog čekališta, parkirališta sa stotinu parkirnih mjesta i spojna cesta na državnu cestu DC 10.

Predsjednik Vlade zatim je zajedno sa ministricom Gabrijelom Žalac, ministrom Olegom Butkovićem i županom Božidarom Longinom posjetio „Škraping centar“- sjedište Klastera ”Hrvatski otočni proizvod.“

Plenković je u Tkonu rekao da se Vladina politika regionalnog razvoja temelji na četiri stupa. Prvi je otvorenost, dijalog i partnerstvo bez presedana dosad u radu bilo koje Vlade u odnosu sa županijama.

O tome svjedoče i župani koji su članovi naše Vlade, o tome mogu svjedočiti i svi župani nakon izbora 2017. godine, gradonačelnici i načelnici općina. Oni tu razliku vide, cijene i razumiju da pristupamo jednakim angažmanom svim dijelovima Hrvatske, bez obzira koja je politička opcija negdje na vlasti“, rekao je Plenković. Drugi stup je funkcionalna decentralizacija – da sve što se može odlučivati najbliže građanima trebaju donositi jedinice lokalne i područne samouprave. Plenković je najavio da će njih jačati nizom zakonskih izmjena, ali ne tako da na načelnike stavljaju dodatne terete, već da im daju i alate, a ti alati su fiskalna decentralizacija. Sve to skupa, dodao je, ne bi bilo dovoljno da se zajednički ne radi na realizaciji konkretnih projekata, a to se temelji i na boljoj apsorpciji sredstava iz EU i na nacionalnim sredstvima.

Župan Zadarske županije Božidar Longin zahvalio je  na dolasku predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću i njegovim ministrima koji su se više puta dokazali kao snažni prijatelji Zadarske županije. „Danas smo na više lokacija u Zadarskoj županiji posjetili ili otvorili projekte vrijedne oko 1,4 milijarde kuna. Pokazatelj je to da u Zadarskoj županiji imamo mnoštvo kvalitetnih projekata koji će nam donijeti iskorak, kako u gospodarstvu tako i u razvoju infrastrukture. Ono što je također važno istaknuti, velik dio ovih projekata financiraju se sredstvima iz europskih fondova, što je konkretan pokazatelj važnosti ulaska naše zemlje u veliku europsku obitelj. Svojim zemljopisnim položajem, ovdje na središnjem dijelu jadranske obale, ali i ključnim infrastrukturnim projektima poput Luke Gaženica, dobili smo izuzetnu mogućnost postati prometnim središtem ne samo Hrvatske, već i čitavog ovog dijela Europe. Zadar je i kroz povijest bio sjecište prometnih putova od istoka prema zapadu i sjevera prema jugu“, istaknuo je Longin i dodao kako sada imamo priliku vratiti mu povijesni značaj.

U Tkonu su se prigodno obratili i ministrica Gabrijela Žalac i ministar Oleg Butković te načelnici Općine Kali Marko Kolega i Općine Tkon Goran Mušćet.

foto: Zadarska županija