Prijavite proizvode za oznaku Hrvatski otočni proizvod!

Prijavite proizvode za oznaku Hrvatski otočni proizvod!

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije objavilo je 4. ožujka Javni poziv za dodjelu oznake Hrvatski otočni proizvod 2019.

Oznaka „Hrvatski otočni proizvod“ može se dodijeliti za proizvode koji zadovoljavaju kriterije izvrsnosti, izvornosti i tradicije, koje proizvode otočni proizvođači sa sjedištem na otocima i koji nominirane proizvode izrađuju na otocima.

Projekt Hrvatski otočni proizvod pokrenut je 2007. godine s namjerom poticanja proizvodnje izvornih i kvalitetnih otočnih proizvoda, a do sada je oznaku HOP dobilo 297 proizvođača, od kojih 26 ekoproizvođača, 28 proizvođača s oznakom zemljopisnog podrijetla i osam proizvođača s oznakom izvornosti, za 971 proizvod i proizvodnu liniju sa 24 otoka (Brač, Hvar, Vis, Korčula, Pag, Krk, Lastovo, Dugi Otok, Rab, Cres, Lošinj, Prvić, Ugljan, Mljet, Šolta, Žirje, Pašman, Iž, Murter, Olib, Kornat, Rava, Silba, Zlarin) i poluotoka Pelješca.

Dodjela oznake Hrvatski otočni proizvod utemeljena je u Zakonu o otocima, a procedura dodjele i korištenja je propisana Pravilnikom o uvjetima, kriterijima i načinu označavanja proizvoda oznakom Hrvatski otočni proizvod.

Pojedinosti o javnom pozivu za dodjelu oznake Hrvatski otočni proizvod, koji je otvoren do 8. travnja, nalaze se na mrežnoj stranici Ministarstva regionalnoga razvitka i fondova EU.

Dodatne informacije mogu se dobiti na brojevima 01/6391 919 i 01/6391 970 ili putem emaila: hop@mrrfeu.hr